Тимошенко: Уряд здатен забезпечити енергетичну безпеку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Уряд здатен забезпечити енергетичну безпеку України

Енергетика
181
Уряд контролює ситуацію на газовому ринку України і здатен повною мірою забезпечити енергетичну безпеку України, захистити її економічний суверенітет.
Про це йдеться в листі прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Президентові України Віктору Ющенку, опублікованому на офіційному сайті Кабінету міністрів.
Зокрема, в документі наголошується, що постачання газу до України повністю відновлені виключно завдяки зусиллям уряду. При цьому підкреслюється, що Кабмін не відступив ні на крок від національних інтересів України.
Разом з тим в листі повідомляється, що зусиллями минулого уряду та наближених до нього бізнес-структур ринок газу в країні на сьогодні фактично зруйнований. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" свідомо та цілеспрямовано майже доведена до банкрутства. Баланс газу - відсутній. Станом на кінець 2007 року не було підписано жодної угоди на постачання газу до України. Вся галузь в цілому корумпована посередниками, які працювали на газовому ринку України і сьогодні намагаються на нім залишитись.
На сьогодні уряд повністю контролює ситуацію і відповідає за забезпечення газом населення та промисловості країни, безперебійні постачання російського газу до Європи через територію України. Прем'єр висловила переконання, що найближчим днем уряду вдасться дійти згоди з російськими партнерами щодо висновку контрактів та взаємних розрахунків, ліквідації сумнівних посередників, виключення інцидентів та непорозумінь в майбутньому.
У той же час у документі підкреслюється, що Кабмін не може погодитися з деякими умовами цих домовленостей, а саме:
Закупівля в першому кварталі 2008 року російського природного газу за ціною 315,6 доларів США за тисячу кубометрів газу з попередньою підпискою.
Заміна одного посередника іншим шляхом створення спільного підприємства (СП-2) для реалізації всього імпортованого та газу власного видобутку на внутрішньому ринку України.
Відчуження НАК "Нафтогаз України" від можливості балансування та розподілу газу на внутрішньому ринку України шляхом укладання угод та постачання газу СП-1 (імпортером газу) та СП-2.
Реалізація цих умов, на переконання уряду, керівництва НАК "Нафтогаз України" і незалежних експертів, призведе до збереження корупційних схем та зловживань, банкрутства НАК "Нафтогаз України" і суперечитиме національним інтересам.
Як повідомлялось 5 березня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" вирішили кризу в газовій сфері. Сторони після двох днів обмеження постачань газу до України телефоном домовилися про перемир'я, щоб заспокоїти Європу, але не вирішили основних питань. Переговори планується продовжити 11 березня.
Президент України Віктор Ющенко у свою чергу повідомив про три домовленості, досягнуті в газовій сфері. Перша з них - розрахунки за спожитий в 2007 р. газ здійснюються за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м. Другою домовленістю було, починаючи з 1 січня 2008 р., залишити статус-кво за схемою організації ринку і ціні постачань - тобто 179,5 дол. за тис. куб. м газу. Третьою домовленістю, нагадав Ющенко, було продовжити в рамках цих домовленостей переговори між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом" про удосконалення спільної діяльності на газовому ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас