Як правильно економити, купуючи за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно економити, купуючи за кордоном

521
Той, хто робить покупки за кордоном, знає, що в багатьох магазинах ціни на порядок нижчі, ніж в українських бутиках. А от те, що при перетині кордону туристові можуть повернути п'яту частину вартості товарів, відомо не кожному. Шукаємо Tax-Free.
Головне, правильно вибрати магазин. На дверях повинна бути наклейка "Tax-Free", "Tax-Free Shopping", "Tax-Free for Tourists", що перекладатися як "для туристів без податку". "Це означає, що, купивши товари на певну суму в одному такому магазині, при виїзді із країни можна одержати частину суми ПДВ, що був оплачений при покупці товарів", - пояснила Олена Попова, експерт компанії Простобанк Консалтинг. Сума податку в різних країнах зазвичай становить від 6 до 20%.
У програмі "Tax-Free" беруть участь сотні тисяч магазинів по усьому світі. Не вийде заощадити на шопінгу тільки в США та Австралії. Скористатися привабливою пропозицією може будь-який мандрівник, що перебуває в чужій країні не більше трьох місяців.
Мінімум для чека
Відправляючись подорожувати, важливо довідатися мінімальну суму покупок. У різних країнах вона коливається від $23 до $368. "Якщо загальна сума чека менше від встановленої, tax-free не буде, - попереджає Катерина Резець, менеджер туристичного агентства Відпустка. - Тому якщо не вистачає всього лише кілька доларів, краще прикупити якийсь аксесуар до основної покупки. Його вартість потім повністю компенсується повернутим податком".
Відсоток, що повернеться іноземцеві, теж у кожній державі різний. Зазвичай він трохи менший ПДВ. Кілька відсотків візьме компанія, що надає цей сервіс.
Без печатки не йдемо
Зробивши покупку, одержіть в продавця tax-free чек. У нього заносяться докладні відомості про придбання, паспортні дані і точна адреса покупця. Пам'ятайте, що в невеликих магазинах це роблять безпосередньо на касі, а у великих супермаркетах - тільки в центральній касі або в бюро обслуговування покупців. Також продавець повинен вписати в чек суму, що буде повернута при виїзді із країни.
Маленька деталь: відразу покрасуватися в обновці не вдасться. До перетинання кордону товари використовувати не можна, речі повинні бути неношеними, з усіма етикетками і пломбами.
Виїжджаючи із країни потрібно пред'явити tax-free чек і куплені товари митникові. Де саме розташовується спеціальний офіс митної служби, підкаже прихоплена з магазину листівка. Після того як він поставить на бланку tax-free виїзний штемпель, власник чека одержує право на повернення грошей.
Де повернуть гроші
Той, хто подорожує літаком, може відразу одержати оплачений ПДВ готівкою. Для цього потрібно відшукати в аеропорті касу видачі грошей з написом "cash refund" або "tax refund". Якщо ви не встигли одержати гроші в аеропорті, а також їздили закордон на автобусі або автомобілі, це не означає, що прийдеться подарувати свої кревні іноземній державі.
Одержати гроші можна і на рідних просторах у кожному з банків-партнерів програми tax-free, наприклад, у ПриватБанку. У цьому випадку прийдеться залишити в банку 1-3% від суми, що відшкодовується, і почекати близько 40 днів. Щоб прискорити процес, можна звернутися в київський офіс компанії САМ. Туристична компанія видасть гроші відразу ж у гривні за курсом НБУ.
Також компенсацію податку можна одержати за чеком в будь-якій касі Global Refund при наступній поїздці за кордон, якщо термін дії чека не минув (зазвичай це рік). Ще один спосіб повернення при повторній поїздці за кордон у ту ж країну і те ж місто - це звернення до магазину, де був оформлений цей чек, і на якому стоїть печатка митниці про вивіз товару
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас