Споживчі кредити: за борги позичальників НБУ буде карати банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі кредити: за борги позичальників НБУ буде карати банки

Кредит&Депозит
960
Проблемна заборгованість київських банків уже настільки турбує керівників Нацбанку, що вони обіцяють застосовувати санкції у випадку її подальшого збільшення.
Стурбованість чиновників викликають цифри, наведені у звіті про діяльності банків Київського регіону за 2007 рік. У ньому говориться, що проблемна заборгованість цих фінустанов у портфелі фізичних осіб по споживчому кредитуванні за минулий рік виросла в 2,8 рази. Як розповів заступник начальника Головного управління НБУ по Києву і Київській області Віктор Медведєв, на початок року цей показник заборгованості за споживчі кредити становив 253 мільйона гривень, а на кінець - 704.
Стрімке зростання негативно класифікованої заборгованості регулятор пов'язує з активною видачею банками споживчих кредитів. З керівниками окремих фінустанов у Нацбанку обіцяють поговорити "з особливою пристрастю". "Звичайно, у такій ситуації ми не будемо сидіти склавши руки.
На ринку є банки, у яких обсяг прострочених споживчих кредитів на кінець року займає вже третю частину портфеля, - відзначає Віктор Медведєв. - От ми їх і будемо обробляти по повній програмі". До яких саме методів впливу готові вдатися чиновники Нацбанку, заступник начальника головного управління НБУ по Києву і Київській області не уточнив. "У Нацбанку є багато важелів впливу, аж до відкликання ліцензії", - відзначив він.
Медведєв також відмовився називати банки, що проштрафились. Однак раніше, підбиваючи підсумки діяльності банків Київщини за дев'ять місяців 2007-го, він порекомендував звернути увагу на Дельта Банк, що спеціалізується на видачі беззаставних споживчих кредитів.
За словами керівника бізнесу "Роздрібне кредитування" ПриватБанку Романа Негинського, Нацбанк уже посилив вимоги до резервування банків, а якщо ситуація буде погіршуватися, окремі фінустанови взагалі можуть нарватися на обмеження або заборону на здійснення активних операцій зі споживчими кредитами.
Він відзначає, що збільшення проблемної заборгованості банків багато в чому залежить від внутрішніх процедур, які у більшій частині вибудувані некоректно, через що стають занадто ризикованими. "От хоча б миттєві кредитні картки, які видаються прямо в магазинах. Клієнтові надають картку, і тільки через 15 хвилин на ній з'являється ліміт - це однаково, що дати співробітникові банку мішок із грішми, щоб той роздавав їх всім підряд", - обурюється Роман Негинський. "За два останні роки на ринок вийшла ціла низка операторів, які ставили перед собою завдання нарощування активів, не особливо звертаючи увагу на якість", - підсумовує голова правління Банку НРБ В'ячеслав Кравець.
Хоча керівництво Нацбанку дуже жорстко критикує своїх підлеглих за нарощування проблемної заборгованості по споживчих кредитах, цей показник ще далекий від критичного. У відсотковому відношенні частка негативно класифікованих споживчих кредитів у портфелі фізичним особам на початок року становила всього 0,46%.
Якщо ж брати питому вагу проблемної заборгованості по споживчих кредитах у загальному портфелі, то цей показник за аналогічний період навіть зменшився і зараз становить 1,1% (для порівняння, на кінець вересня 2006 року вага проблемної заборгованості по споживчих кредитах дорівнювала 2%). Та й керівники НБУ говорять про зовсім іншу "стелю". Так, за словами виконавчого директора НБУ з банківського нагляду Олександра Киреєва, критичною для банків є проблемна заборгованість по споживчих кредитах на рівні 10% загального кредитного портфеля.
Так що в Нацбанку, скоріше, стурбовані не результатом, а тенденцією.
153,6 млрд. грн. споживчих кредитів фізичним особам видали українські банки станом на 1 січня 2008 року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас