Як вилікувати трудоголіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вилікувати трудоголіка

742
"Трудоголізм" - це скоріше тимчасове явище, тому що за рідкісним винятком він пов'язаний з вакуумом в особистому житті. Якщо Вашому коханому робота заміняє все: сім'ю, спілкування із друзями, просто повноцінний відпочинок, - Вам треба пошукати причину такого ставлення до життя.
"Мода" на трудоголізм з'явилася в нас не так давно. Дійсно, людям доводиться багато працювати, щоб більше заробляти і відповідним чином жити. Квартира, машина, та навіть просте дозвілля виливається в чималу копієчку.
Здавалося б, - що поганого в тому, щоб багато працювати і багато за це одержувати? Але вся суть у тому, що трудоголік - це аж ніяк не той, хто працює багато та із задоволенням. Справжній трудоголік - це людина, що відчуває від роботи таку ж залежність, як алкоголік від спиртного, наркоман - від "дози", курець - від цигарок...
Коли ж працьовитість стає небезпечною? Коли робота заміняє всі види активності. Коли людина ні на хвилину не може розслабитися та одержати задоволення від чогось іншого - від спілкування з сім'єю, прогулянки на природі, гарної книжки. Проблема в трудоголіка така ж, як й в алкоголіка. Він не може не працювати, як алкоголік не може не пити. Черв'як внутрішнього занепокоєння постійно гризе його, не даючи перепочинку, - тільки працюючи, він відчуває цінність власного життя.
По суті, трудоголізм - це втеча. Трудоголік поринає з головою в роботу, як страус заривається в пісок. Постійна зайнятість стає відмовкою - начебто б ніколи задуматися про своє життя, немає часу на сім'ю, дітей.
Але куди б він не намагався втекти від проблем, вони залишаються і постійно давлять. Це неминуче приводить до прихованого стресу, і рано чи пізно:
- ефективність і продуктивність роботи падають;
- сімейні та інші особисті відносини розвалюються;
- уявлення про те, що важливо, а що ні, зміщуються;
- поступово погіршується здоров'я.
Поради трудоголіку.
1. Поступово зменшуйте число робочих годин на тиждень. Уникайте різких змін, почніть із того, що забороніть собі працювати по вихідних.
2. Плануючи свій день, відведіть час для розваг, як для найважливішої справи. Пам'ятайте, задоволення - це ліки від стресу.
3. Щодня вам необхідно хоч трохи фізичних вправ. Нехай це буде прогулянка або невелика гімнастика, але обов'язково щодня.
4. Уникайте говорити за обідом про роботу. Домовтеся про це з колегами, якщо ви обідаєте разом з ними.
5. Виберіть хобі, найменше схоже на вашу роботу. Якщо на роботі ви вирішуєте технічні завдання, вдома займіться кімнатними квітами. Якщо на роботі ви проводите весь день у приміщенні, заведіть собаку або садову ділянку.
6. Хоча б один вид діяльності повинен бути пов'язаний зі спілкуванням у сім'ї або із друзями. Вам необхідно відриватися від колег і не віддалятися від інтересів сім'ї.
7. Забороніть собі відчувати почуття провини, якщо ви не зайняті роботою.
Із всіх згаданих це - найважливіший крок.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас