Україна потрапила під скорочення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна потрапила під скорочення

658
Через 40 років населення України скоротиться до 36 млн чоловік.
З такою заявою вчора під час круглого столу "Коли помре останній українець?" виступила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова.
На головне питання зустрічі її учасники так і не змогли дати зрозумілу відповідь, але прийшли до висновку, що для поліпшення демографічної ситуації необхідно "обмежити доступ до гріховних справ".
Учора в інформаційному агентстві УНІАН відбувся круглий стіл на тему "Коли помре останній українець?". Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова повідомила, що смертність у країні настільки висока, що на демографічну ситуацію не вплине навіть підвищення народжуваності - до 2050 року населення України складе 36 млн чоловік. Поряд із цим спостерігається старіння націй. "У нас демографічна піраміда перевернена, зараз п'ятирічних дівчаток менше, ніж сімдесятирічних жінок, - підкреслила Лібанова. - До того ж, із сьогоднішніх п'ятнадцятирічних громадян України до пенсійного віку не доживуть 40%, із двадцятилітніх - 60%".
Таким чином, "незабаром нікому буде працювати на пенсіонерів". "Нема рації створювати робочі місця, тому що в нас люди просто нічого не хочуть. Хто працює на будівництвах автобанів? Македонці, хорвати, турки", - відзначила вона.
Висловив побоювання за майбутнє країни і член Національної ради з питань охорони здоров'я при президенті Геннадій Опанасенко. "У Європі постійний міграційний приплив, так що Україна порожньою не залишиться. Питання тільки в тому, хто буде її населяти. Швидше за все, чорношкіра людина буде орати наші поля та дивуватися, чому, маючи такі родючі землі, вимерли аборигени", - сказав він.
Опанасенко бачить корінь проблеми в "дегуманізації суспільства, його поганій духовності". Під час виступу він продемонстрував графіки, що свідчать про те, що в Радянському Союзі зростання смертності почалося в 60-і роки, незважаючи на те, що тоді відбувалося значне поліпшення матеріально-технічної бази. "За останні 15 років криві загальної смертності і загальної злочинності в Україні в точності збігаються. Тому не потрібно говорити, що ми помремо від алкоголю та тютюну. Ми помремо від того, що в нас немає ідеалу", - заявив Геннадій Опанасенко. Елла Лібанова підтримала колегу, повідомивши, що в традиційно релігійній Львівській області "негативні показники в три-чотири рази нижчі, ніж у Луганській".
Голова Національної ради з питань охорони здоров'я при президенті Микола Поліщук упевнений, що головним завданням держави повинно стати "обмеження доступу до гріховних справ".
Він навів приклад, коли після прийняття Росією в 2005 році федерального закону "Про державну реєстрацію алкогольних напоїв" смертність у цій країні знизилася на 132 тис. чоловік на рік, і запропонував український варіант вирішення проблеми: замінити програму "Свобода слова", що розбещує націю, на передачу "Здорова нація", у якій би піднімалися питання здорового способу життя.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас