Ющенко вітає українсько-російські домовленості щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вітає українсько-російські домовленості щодо газу

Енергетика
365
Президент України Віктор Ющенко вітає домовленості між НАК "Нафтогаз України" і російським ВАТ "Газпром". Про це повідомили напередодні в прес-службі глави української держави. "Я вітаю російську сторону – "Газпром", українську - НАК "Нафтогаз" - з тим, що досягнуте порозуміння", - заявив Президент.
За словами В.Ющенка, він "не прихильник газової війни", а "прихильник діалогу". Президент виразив переконання, що зараз "треба трохи менше використовувати емоції, а слід керуватися саме прагматичними національними інтересами".
В.Ющенко нагадав про домовленості, досягнуті Україною і Росією на вищому рівні в середині лютого 2008 р. Перша з них - розрахунки за спожитий в 2007 р. газ здійснюються за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м. "Це досягнуто, ця проблема практично, окрім спірних 200 млн дол., вичерпана", - зазначив В.Ющенко.
Другою домовленістю було починаючи з 1 січня 2008 р. залишити статус-кво за схемою організації ринку і ціни постачань, тобто 179,5 дол. за 1 тис. куб. м газу. Третьою домовленістю, нагадав В.Ющенко, було продовження переговорів між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" з приводу удосконалення спільної діяльності на газовому ринку, притому, що з обох боків не буде внесено "нових непередбачених втрат в організацію ринку".
"Сьогодні можна сказати, що дві з трьох домовленостей досягнуті, тому я вдячливий експертам, які провели відповідні консультації і вийшли на фінальні домовленості", - підкреслив президент України.
За підсумками телефонних переговорів "Газпрому" і "Нафтогазу України", що відбулися 5 березня ц.р. сторони вирішили кризову ситуацію. У результаті "Газпром" зняв п'ятдесятивідсоткові обмеження на постачання газу до України, введені 3 і 4 березня 2008 р. Транзит газу для Європи здійснюється в повному обсязі. Як йдеться у спільній заяві компаній, "сторони домовилися про те, що постачання газу з 1 січня по 1 березня 2008 р. будуть повністю оформлені і сплачені НАК "Нафтогаз України" за схемою постачань, що існує на початок року, питання з постачаннями російського газу будуть врегульовані, переговори з інших питань співпраці в газовій сфері планується продовжити". При цьому сторони не вказали ні вартості газу, за якою він оплачуватиметься, ні обсягу боргу України за січень-лютий. За інформацією з українського боку, передбачається, що переговори будуть продовжені 11 березня 2008 р. у Москві.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас