Наші банки можуть виграти від глобальної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наші банки можуть виграти від глобальної кризи

949
Після опублікування на цьому тижні звітів про серйозні збитки, викликані іпотечною кризою в США, два відомі гравці всесвітнього фінансового ринку заявили про бажання переорієнтуватися на ринки, що розвиваються, Центральної та Східної Європи (ЦСЄ).
Спочатку німецький Commerzbank повідомив про виділення всіх банків з регіону ЦСЄ в окрему холдингову компанію, якій буде віддана перевага в наданні фінансування. Банки ЦСЄ принесли німецькій групі більше 11% всього прибутку. За рахунок акцентів на цих ринках Commerzbank хоче довести прибутковість ринків, що розвиваються, до 25%. Слідом за Commerzbank про інтерес до ринків, що не попали під прес глобального стиснення ліквідності, оголосив один з найбільших банків Британії - HSBC.
Швидше за все, збільшити свою присутність на ринках, що розвиваються, Європи захочуть і багато інших іноземних банків. Такий інтерес найбільших гравців фінансового ринку до східноєвропейського регіону викликаний падінням апетиту інвесторів на ризик у розвинених економіках. Проблеми в сегментах іпотечних облігацій, кредитних плечей (CLO і CBO облігацій) приводять до падіння прибутковості банківських операцій на так званих mature markets (дорослих ринках) Європи та Америки.
Акціонери потерпілих від кризи банків чекають від менеджменту реабілітації і покриття втрат капіталізації. А власники акцій банків, яким пощастило вийти сухими з води й показати високу прибутковість, чекають продовження прибуткового ралі. Такі настрої можуть бути на руку власникам деяких українських банків.
Перший виклик, що ринок кидає акціонерам українських банків, - дефіцит ресурсів. За словами глави представництва французького банку BNP Paribas Домініка Меню, ситуація на зовнішніх ринках залишається складною. "Залучити фінансування за допомогою облігацій украй складно, ринок синдикатів також мало активний. Тому банки, що не володіють серйозною капітальною базою, будуть змушені залучати стратегічних партнерів", - відзначає банкір.
Але деяким банкам не варто квапитися із продажем. Як показали дослідження, проведені директором департаменту досліджень і розвитку Erste Group Райнером Мюнцем, сьогодні близько 18 млн. українців старше 15 років (40% усього населення) охоплені банківськими продуктами. В 2004 р. цей показник перебував на рівні 15% населення. Такої швидкості насичення банківського ринку немає в жодній країні ЦСЄ. Приміром, у Румунії частка населення, охопленого банківськими послугами, за останні три роки збільшилася всього на 5%.
Відповідно, стрімке зростання банківського ринку України повинне стимулювати іноземців продовжувати скупку місцевих фінансових активів. Ще не продані найбільші банки: "Надра", Промінвестбанк, ПриватБанк, "Фінанси та кредит", Брокбізнесбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк. Чимало цікавих варіантів можна знайти в другій і третій десятці кредитно-фінансових установ. І в розумінні іноземного інвестора - купити їх можна відразу кілька штук. Відповідно, максимальний виграш у ціні одержать ті банки, які за рахунок внутрішніх ресурсів і залучення місцевих партнерів зможуть розширити свою частку ринку. За них охочим прийдеться платити сформовану на ринку ціну - 4-5 капіталів за методикою IEFRS.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас