ДАІ грає в шпигунів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДАІ грає в шпигунів

1289
Тепер працівники ДАІ можуть не тільки очікувати правопорушників за найближчим рогом, але й знімати те, що відбувається на дорогах, прихованою камерою.
Ви сильно поспішаєте, вирішили порушити Правила дорожнього руху, не звертаючи увагу на старенький "Жигуль", що пихкає в першому ряду? Двічі подумайте! Усередині непоказної машинки без розпізнавальних знаків цілком можуть ховатися працівники ДАІ, оснащені відеокамерою. Ваше порушення буде зафіксовано, а номер машини переданий на найближчий пункт патрульно-постової служби. Таке відео не є доказом у суді, але прекрасно підходить для психологічного тиску на водія.
Подібні рейди періодично проводять у всіх регіонах України, але поки що тільки в Івано-Франківській області "шпигунські екіпажі" будуть курсувати регулярно. "Ще жодного разу не було випадку, щоб водій відмовлявся визнавати порушення після пред'явлення зйомки", - розповів "24" Костянтин Куркуль, старший інспектор сектора зв'язків із громадськістю ДАІ УМВС в Івано-Франківській області.
Приховану камеру івано-франківські даішники спочатку випробували на маршрутниках, запозичивши ідею у своїх луганських колег. Там уже ДАІ як мінімум рік полює за водіями маршруток, фіксуючи на камеру всі порушення по маршруту. Зібрані докази пред'являються ошелешеному водієві на кінцевій зупинці.
В Івано-Франківську цю методику вдосконалили. Якщо на водія маршрутки раніше вже було складено не менше трьох протоколів, йому пропонують проїхатися разом із працівниками ДАІ і спробувати здати експрес-іспит на знання Правил дорожнього руху. Водія, що не зумів переконати даішників у своїй компетентності, очікувала офіційна перездача.
У Києві деякі пости патрульної служби вже оснащені новенькими радарами з можливістю фото- і відеозйомки. Схоже, ДАІ активно готується до прийняття Верховною Радою нового закону. Поданий зараз законопроект передбачає, що відео- і фотозйомка порушення, нарівні з адмінпротоколом, зможуть бути доказом у суді.
Поки що, як розповів "24" адвокат Микола Голодняк, такі дії ДАІ незаконні: "У протоколі є така графа, як свідки події. Якщо працівники ДАІ стверджують, що кілька перехресть назад ви порушили Правила дорожнього руху, вимагайте вписати свідків. Ви маєте повне право написати про те, що порушення не було, а із протоколом ви не згодні".
Інша думка в Ніни Хмелевської, старшого інспектора прес-служби департаменту ДАІ МВС України: "Це всього лише один із профілактичних методів зі зниження аварійності на дорогах. Водії не вірять нам на слово, доводиться в такий спосіб доводити їм сам факт порушення".
Відеокамери ДАІ використовує давно. Приміром, у Миколаєві камеру поміщали на стовпі, а через три квартали, щоб не занадто заважати руху, стояв патруль. При цьому відео виводилося на монітор працівників ДАІ. У Києві ж установлено всього близько 40 камер, зображення з яких надходить на центральний пульт. Але поки що використовують їх не для піймання порушників, а для швидкого реагування у випадку пробок або аварійних ситуацій.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас