Купріянов: "Нафтогаз" пригрозил сократить постачання русійського газу до Европи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купріянов: "Нафтогаз" пригрозил сократить постачання русійського газу до Европи

Енергетика
418
"Нафтогаз" може скоротити постачання російського газу до Європи
НАК "Нафтогаз України" повідомила "Газпрому" про можливе скорочення постачань газу Європі на 60 млн куб. м на добу, повідомив офіційний представник газового холдингу Сергій Купріянов.
За його словами, "Нафтогаз України" телефонограмою повідомив про те, що з сьогоднішнього дня з 9:00 за київським часом транзит газу для Європи буде скорочений на 60 млн куб. м на добу - до 325 млн куб. м на добу. Раніше добовий обсяг постачань газу до Європи складав 386 млн куб. м на добу, з яких 356 куб. м - газ "Газпрому", 30 млн - газ RosUkrEnergo.
Як пояснив представник "Газпрому", скорочений обсяг транзиту - це той обсяг, який "Газпром" поставить на кордон з Україною, але до європейських споживачів він не дійде".
Купріянов відзначив, що, "не дивлячись на те, що "Нафтогаз України" не надає рахунки і не підписує акти", "Газпром" в повному обсязі сплатив транзит газу. Він підкреслив, що незалежні спостерігачі, запрошені "Газпромом", як і раніше, не допускаються на територію України.
Купріянов нагадав, що "Газпром", як і раніше, чекає делегацію України в Москві для відновлення переговорів.
У той же час сьогодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, виступаючи на засіданні уряду, відзначила, що Україна залишається надійним партнером для Євросоюзу з транзиту газу до Європи. Крім того вона висловила думку, що тиск на Україну чиниться з метою зберегти існуючі корупційні газові схеми. При цьому прем'єр повідомила про підтримку, яка надана Україні низкою держав. "Сьогодні вранці деякі країни світу почали виступати проти газового шантажу України Росією", - заявила вона. На думку прем'єра, це є позитивним сигналом, "це означає, що ми не одні на цьому світі, хто хоче боротися з цією проблемою". "Якщо Україна протримається чітко в даній ситуації, то дасть результат, який буде позитивним на багато років", - сказала прем'єр.
Необхідно відзначити, що вчора було прийнята сумісна заява єврокомісару з енергетики Андріса Пієбалгса та міністра економіки головуючої в ЄС Словенії Андрія Візьяка, в якій містився заклик до України та РФ докласти всі зусилля для дозволу розбіжностей між "Газпромом" і "Нафтогазом України".
Крім того, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вчора висловило думку, що російський підхід до вирішення суперечки про платежі за газ з боку України є "дуже жорстким". МЕА також закликало обидві країни до відновлення диспуту в більш комерційному ключі.
Нагадаємо, вчора ВАТ "Газпром" додатково скоротив постачання газу до України на 25%. Раніше 3 березня закінчився черговий ультиматум "Газпрому" Україні, і російський концерн скоротив постачання газу в країну на 25%. Таким чином, Росія поставляє Україні половину від звичайного обсягу палива.
Втім компанія "Укртрансгаз" сьогодні заявила, що постачання газу до України знизилися за три дні майже на 60%. За інформацією на 06:00 за київським часом 5 березня, до країни поставляється трохи більше 63 млн куб. м газу на добу в порівнянні з 152,7 млн куб. м в добу на 3 березня.
У свою чергу "Газпром" заявляє, що добовий обсяг постачань газу до України складає 69,3 млн куб. м, що в два рази нижче за необхідне.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас