Україна втрачає мільярдні інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втрачає мільярдні інвестиції

Казна та Політика
344
Україна мала можливість залучити порядку $3-5 млрд у рамках реалізації тільки заявлених програм переозброєння ВСУ в 2003-2008 роках за умови наявності та дії в країні офсетного законодавства, вважають у Центрі дослідження армії, конверсії та роззброювання (ЦДАКР).
Дані оцінки експертів озвучив у вівторок у Києві в рамках круглого столу з даної тематики директор ЦДАКР Валентин Бадрак.
Як уточнив Бадрак, Україна безуспішно намагається прийняти відповідний закон ще з 2004 року, новий проект закону відпрацьовується сьогодні за особистої участі ЦДАКР.
У числі ключових факторів, що обумовлюють необхідність прийняття закону, В.Бадрак виділив "умовну" боєздатність української армії на сучасному етапі, високий ступінь залежності України від РФ в оборонному секторі, стримування реалізації потенціалу міжнародного співробітництва України в сфері ВТС. Разом з тим офсетна діяльність - один зі значимих стандартів НАТО, сказав він.
Разом з тим, як відзначив керівник дослідницьких програм ЦДАКР Сергій Згурець, світовий досвід застосування офсетних програм "неоднорідний". У числі "індивідуальних" параметрів у тому числі мінімальний поріг входження імпортера в офсетне поле, що коливається в різних країнах у межах EUR1,2-22 млн, обсяг офсетних зобов'язань, пріоритети застосування офсетного потенціалу, способи та форми керівництва офсетною політикою.
На думку Згурця, оптимальний поріг входження імпортера в офсетне поле в Україні може оцінюватися мінімум в EUR3 млн. Координація впровадження та реалізації офсетної діяльності повинна бути покладена на спеціально вповноважений міжвідомчий орган у статусі Офсетної комісії на чолі з віце-прем'єром, вважає він.
Ключовим питанням, відзначив Згурець, виступає сфера застосування офсетних програм, що повинна бути "інтегрована" з Держпрограмою розвитку озброєнь і Стратегією та Програмою розвитку ОПК. При цьому основний акцент повинен бути зроблений на створенні перспективних інтегруючих систем в галузі розвідки, зв'язку, систем керування з максимальним розширенням технологічної участі української сторони, підкреслив експерт
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас