Політолог не відкидає можливість судових розглядів в газовому конфлікті України і РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політолог не відкидає можливість судових розглядів в газовому конфлікті України і РФ

Енергетика
149
Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв розцінює заяви НАК "Нафтогаз України" про можливе скорочення обсягів транзиту російського газу по території країни як "погрози", які можуть викликати судові позови на адресу українського уряду та національних корпорацій.
"Я не виключаю, що скорочення поставок газу в Україну, а також можливі переговори з європейськими споживачами про скорочення транзитного газу, що поки виглядає як погроза, а не реальний крок, буде супроводжуватися відповідними кроками в судовій сфері - позовами на адресу уряду та національних корпорацій", - сказав Єрмолаєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
На його думку, заяви про можливе скорочення транзиту газу - "це радикальний захід", що може бути пов’язаний тільки "з переведенням взаємин з українським урядом у площину вже не тільки політичну, але й уже в правову".
На думку Єрмолаєва, політика уряду Юлії Тимошенко, що з початку року виглядала "досить сумбурно, у питанні газу набула всі риси агресивної економічної війни". "Причому головною особливістю цієї політики стало прийняття однобічних рішень, не дивлячись на ті документи, які існували на даний момент у питаннях поставок енергоносіїв, зокрема газу", - заявив політолог.
За його словами, критичний момент настав, "коли позиція та оцінки українського уряду стали шкодити безпосередньо репутації Газпрому як компанії і репутації російського уряду". Особливо це стало очевидно, коли було зірвано домовленості досягнуті президентами України і Росії Віктором Ющенком та Володимиром Путіним.
"Із цього моменту стало очевидно, що переговори українському уряду не потрібні. Як видно, український уряд розраховував на поступки Газпрому, на те, що за допомогою такого шантажу можна досягти більш нові вигідні схеми поставок енергоносіїв, але Росія зайняла більш жорстку позицію, порахувавши, що загроза репутації та обвинувачення українського уряду повинні одержати адекватну реакцію - скорочення поставок газу", - пояснив Єрмолаєв.
Він також підкреслив, що станом на сьогодні НАК "Нафтогаз України" "воює з Газпромом економічно та політично" як компанія, що "де-факто не має ні відповідних ресурсів, ні відповідних моральних та економічних прав".
"НАК "Нафтогаз України" не є вигідним і зручним партнером для Росії, який би міг пояснювати свої претензії і вимоги якимсь унікальним становищем на російському ринку. НАК "Нафтогаз України" не має права і можливості просити в Газпрому ділити прибуток від продажу газу на Україну, оскільки це є власність Газпрому. В "Нафтогазу України" є єдине умовне право - розпоряджатися державною газотранспортною системою, але це окремий бізнес, прямо не пов'язаний з поставками газу", - відзначив політолог.
"Якщо зараз "Нафтогаз України", будучи компанією із сумнівною фінансовою спроможністю, компанією з великими боргами від імені уряду буде нав'язувати Газпрому як продавцеві особливі умови, боюся, що його репутація як компанії яка не має на те ні прав, ні підстав, буде підірвана остаточно", - додав він
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас