"Укрнафта" скоротить видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" скоротить видобуток нафти

Енергетика
136
"Укрнафта" має намір скоротити видобуток не тільки газу, але й нафти, якщо уряд не піде назустріч її вимогам.
Компанія заявила, що приступить до консервації свердловин на заході країни, протестуючи проти високих рентних ставок на видобуток нафти та загального податкового пресу на галузь.
Експерти відзначають й економічну обґрунтованість, і прозору піарність подібних заяв, а тим часом західні нафтопереробні комплекси можуть залишитися без сировини.
Правління ВАТ "Укрнафта" повідомило, що в рамках заходів щодо зменшення збитковості підприємства змушено вдатися до скорочення видобутку нафти в 2008 р. на 24,5%.
Як заявив перший заступник глави правління Володимир Пустоваров, у зв'язку із припиненням експлуатації родовищ на заході країни, обсяги добутої нафти зменшаться на 700 тис. т на рік. Нагадаємо: обсяг видобутку нафти "Укрнафтою" в 2007 р. склав 2 млн 860,7 тис. т.
Як неодноразово підкреслювало керівництво компанії, рентні платежі (більше 3 млрд. грн. відрахувань у бюджет в 2007 р.) і тиск оподатковування в цілому, приводять до деградації нафтовидобутку підприємства. "Укрнафта" змушена вдатися до такого заходу, оскільки "уряд, не розібравшись у ситуації, душить галузь", - констатує Пустоваров. - При цьому втрати бюджетів різних рівнів від припинення експлуатації збиткових нафтових родовищ у західній Україні складуть 1,688 млрд. грн.".
Думки експертів у даному питанні кардинально відрізняються. За оцінкою заступника гендиректора об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Віталія Давія, дані рентні платежі, безумовно, обтяжливий фактор розвитку українського нафтовидобутку. "Більшість наших родовищ належить до категорії важкодоступних. Необхідно залучати нові технології, наприклад, горизонтальне буріння.
Це припускає залучення величезних інвестиційних коштів, а кредитний портфель "Укрнафти" не гумовий. Не маючи можливості з ініціативи уряду експортувати нафту, виплачуючи високі податки, компанія позбавлена простору для маневру. Із цього погляду зупинка видобутку на західних родовищах обґрунтована", - говорить Давій.
Інакше бачить ситуацію глава UPECO Сергій Куюн: "Якщо щодо видобутку газу претензії "Укрнафти" до держави більш ніж обґрунтовані, то у випадку з нафтовидобутком - ми маємо справу із блефом". Експерт прогнозує, що закриття західноукраїнських родовищ не піде далі обіцянок. "Зараз наступив золотий час нафтодобувника.
Нафта досягла свого історичного максимуму, переступивши позначку $100 за барель. У цьому контексті консервація свердловин - не більш ніж піар-хід, спроба комплексно надавити на уряд".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас