Коломойський хоче врятувати видобуток газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський хоче врятувати видобуток газу

Енергетика
224
Найбільша нафтогазовидобувна компанія "Укрнафта" закликає владу перейти на ринкові принципи ціноутворення при визначенні вартості блакитного палива, що добувається в нашій країні.
Аналогічні ініціативи НАК "Нафтогаз України" і приватних інвесторів поки ігнорувалися. Наслідком цього стало скорочення вітчизняного газовидобутку, а деякі західні компанії залишили наш ринок.
Компанія "Укрнафта" (50%+1 акція належить НАК, 42% контролює група "Приват") із учорашнього дня приступила до консервації 140 своїх газових родовищ. Рішення про це було прийнято після того як Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) знизила ціну реалізації газу, що добувається "Укрнафтою", на 27% - з 272,6 грн. до 199,2 грн. (без ПДВ) за 1 тис. куб. м. У компанії заявляють, що собівартість газу, добутого на її родовищах в 2007 р. при нульовій рентабельності, склала 349,73 грн. за 1 тис. куб. м.
Такий збитковий фінансовий розклад спонукав "Укрнафту" оскаржити в Окружному адміністративному суді Києва згадану постанову НКРЕ. Суд як захід забезпечення позову призупинив дію постанови в частині, якою установлюється ціна газу власного видобутку для "Укнафти", до розгляду справи по суті, що призначена на 18 березня.
Як заявляє перший заступник голови правління з фінансово-економічних питань "Укрнафти" Володимир Пустоваров, через консервацію збиткових газових родовищ компанії втрати держбюджету складуть 326 млн. грн. на рік, а видобуток знизиться на 950 млн. куб. м (усього "Укрнафта" добуває 3,5 млрд. куб. м газу на рік).
Правління компанії підкреслює, що заниження ціни реалізації газу не дає можливості інвестувати в розвиток галузі. "Навіть передбачена НКРЕ рентабельність 10% недостатня для того, щоб стимулювати розвиток сегмента", - переконаний Пустоваров. У глави НКРЕ Валерія Кальченка на цей рахунок інша думка. За його словами, компанії варто було подумати про інвестування декількома роками раніше, коли її рентабельність становила 70%.
У цей час, відзначив пан Пустоваров, подвійний тиск на "Укрнафту" у вигляді підвищення рентних ставок на видобуток нафти і занижених цін реалізації газу позначився на її показниках чистого прибутку: в 2006 р. він склав 2,412 млрд. грн., а в 2007 р. - удвічі менше - 1,237 млрд. грн. Відповідно, упали й ринкові котирування акцій "Укрнафти": до 340 грн. за акцію проти 490 грн. у першому півріччі 2007 р.
Звернення на адресу уряду підвищити вартість газу, що добувається в Україні, звучать уже не перший раз. Торік їх озвучували НАК "Нафтогаз" і представники іноземних компаній, які займаються газовидобутком.
Однак їхні прохання були зігноровані. Наслідком цього став, зокрема, відхід з ринку компанії Cardinal Resources, що займається видобутком вуглеводнів в Україні з 1994 р. "Будь-який ринок цікавий для інвестицій доти, поки проекти є економічно вигідними", - сказав Роберт Бенш, колишній голова Cardinal Resources.
За словами Наталії Єгорової, що займала в компанії посаду директора з корпоративних комунікацій, Cardinal Resources перебувала в жалюгідному стані, тому що газ, що добувається в Україні, вона не реалізовувала весь 2007 р. Причина - урядова постанова №31 від 16 січня 2007 р., якою установлена ціна в 2,5 рази нижча від ринкової на продаж газу, що добувається від спільної діяльності з держпідприємствами. "Ми сподівалися на вирішення цієї ситуації, але, на жаль, обставини розвивалися не на нашу користь, і вони змусили нас покинути Україну", - розповіла Єгорова.
"Через три-п'ять років наша країна може залишитися без газу власного видобутку через штучне заниження його вартості", - прогнозує народний депутат Ігор Палиця (фракція "Наша Україна - Народна самооборона"), що до обрання в парламент обіймав посаду голови правління "Укрнафти". "Такий розвиток ситуації приведе до того, що Україна стане повністю залежною від імпортних енергоресурсів державою. Фактично сьогодні вбивають власні видобувні компанії, а це грає на руку закордонним постачальникам, зокрема, "Газпрому", - відзначив пан Палиця.
Він повідомив, що має намір ініціювати розгляд цієї проблеми на засіданні Ради національної безпеки та оборони.
Незважаючи на проблеми, інвестори вважають український газодобувний сегмент дуже перспективним, особливо з урахуванням тенденції постійно зростаючих цін на енергоносії.
Прогнозовані запаси газу в Україні становлять близько 5 трлн. куб. м. З них розвідано менше половини - 1,2 трлн. куб. м, з яких у розробці державними компаніями перебуває 70%. За розрахунками Мінпаливенерго, для досягнення в 2010 р. запланованого показника внутрішнього видобутку газу в розмірі 21,5 млрд. куб. м газу необхідно протягом 2005-2010 р. щорічно здійснювати капітальні вкладення у видобуток у розмірі 2,1-2,3 млрд. грн. Таких грошей у держави немає. Крім того, держкомпанії не володіють сучасними технологіями, які дозволяють добувати ресурси з важкодоступних покладів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас