Ющенко вимагає неможливого від Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вимагає неможливого від Тимошенко

Казна та Політика
1121
У президента Віктора Ющенка є претензії до антиінфляційної програми Кабміну.
Під час вчорашньої зустрічі із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко президент зажадав практично неможливого - утримати інфляцію на рівні 9,6% і при цьому не допустити уповільнення темпів зростання ВВП.
За даними "ЭИ", президент висловив низку зауважень до антиінфляційної програми уряду, основним з яких була претензія до пророблення заходів, що ведуть до сповільнення зростання цін.
"По-перше, президент зажадав від Кабміну провести повний аналіз всіх пунктів програми із вказівкою, наскільки й у який період часу вони зможуть придушити інфляцію і як вплинуть на темпи зростання ВВП.
По-друге, підкреслив необхідність скорочення дефіциту бюджету. По-третє, зажадав покрити борги з відшкодування ПДВ за 2007 р. у найближчі три-чотири місяці. По-четверте, застеріг уряд від надмірного використання монетарних методів придушення зростання цін", - повідомило джерело в секретаріаті президента.
Президент рекомендував Нацбанку не форсувати внесення змін у макроекономічні прогнози щодо рівня інфляції (НБУ в рамках дискусії з Кабміном говорив про 12-12,6% інфляції). Такими діями президент украй ускладнив уряду завдання виконання та складання антиінфляційної програми.
Однак, переслідуючи політичні цілі, президент ставить під загрозу економічне зростання. Всі соціальні обіцянки уряду вже озвучені і навряд чи будуть відкликані.
Тому в Кабміну залишається тільки два способи домогтися уповільнення темпів збільшення цін цього року: використанням монетарних методів стиснення грошових агрегатів і ревальвацією гривні. Як повідомило високопоставлене джерело в Нацбанку, НБУ під тиском уряду, звичайно, може застосувати свій інструментарій для стиснення грошової маси, "але тоді про зростання ВВП прийдеться забути роки на два".
Втім, експерти вже зараз прогнозують уповільнення темпів економічного зростання. На думку директора з наукової праці Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніки Мовчан, подорожчання кредитів для суб'єктів економічного господарювання та зростаюче негативне сальдо торговельного балансу вже сьогодні вказують на можливість уповільнення темпів зростання ВВП. "Поки наш прогноз - 6% за підсумками року", - говорить Вероніка Мовчан.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас