Китайські акції падають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські акції падають

Фондовий ринок
262
Індекс китайського фондового ринку CSI 300 із середини січня знизився на 20%, що стало найбільш різким зниженням індикатора за останні три роки.
Міжнародні фондові аналітики не виключають, що взяти участь у світовій фінансовій кризі прийшла черга і Китаю, де фондовий ринок може обвалитися ще на 20%.
На минулий рік, незважаючи на перші ознаки всесвітньої фінансової кризи, припало бурхливе зростання фондового ринку КНР, насамперед за рахунок збільшення капіталізації найбільших китайських держкомпаній. На тлі падіння ринків у США, Європі і Японії фондовий ринок цієї країни піднявся з восьмого на четверте місце у світі за обсягом капіталізації.
Зараз він поступається лише США, Японії і Великобританії. В 2007 р. сумарна вартість акцій, номінованих у юанях на біржах Шанхая і Шеньчженя, виросла на рекордні 269% у порівнянні з 2006 р., що дозволило багатьом інвесторам говорити про наявність бульбашки.
Зараз капіталізація фондового ринку цієї країни становить більше $4 трлн., що перевищує чверть обсягу фондового ринку США. Якщо гроші інвесторів у період кризи, як це було торік, будуть і далі перетікати на ринки, що розвиваються, а Китай мине удар рецесії американської економіки, у цьому й наступному році, як заявляє влада КНР, капіталізація китайського фондового ринку стане другою за обсягами у світі після США.
Співвідношення ціни до прибутку для акцій китайських компаній, торгованих на фондових біржах Шанхая і Шеньчженя, що входять у базу індексу CSI 300, на даний момент становить 41,12, що більш ніж у два рази перевищує значення цього показника компаній континентального Китаю, розміщених на Гонконгській фондовій біржі. Дотепер розрив зберігався в межах 65%.
У зв'язку із цим багато керуючих західних інвестфондів, у тому числі найбільший Templeton Asset Management Ltd., побоюються, що CSI 300 підійшов до межі, за якою почнеться його падіння.
На думку експерта цього фонду Марка Мебіуса, перші ознаки впливу проблем світової економіки на КНР уже відбиті у вартості акцій на Гонконгській фондовій біржі. Номіновані в юанях акції секції А на біржах Шанхая і Шеньчженя торгуються за більш високу ціну почасти через те, що уряд обмежує іноземні інвестиції, не допускаючи арбітражних угод з акціями китайських компаній, що у той же час цілком вільно торгуються у Гонконгу.
Фондові аналітики також відзначають, що надалі ціна китайських акцій багато в чому буде залежати від прогнозів і реальної ситуації зростання найбільшої економіки, що розвивається, світу. Ціла низка показників офіційної статистики цієї країни говорить про те, що економічне зростання у КНР починає сповільнюватися.
У січні інфляція в КНР прискорилася до 7,1%, найвищого показника за останні 11 років. Узимку Китай серйозно постраждав від найдужчих за 50 років заморозків і заметілей. Виробники очікують скорочення замовлень у різних секторах від падіння попиту в США - найбільшому імпортері товарів з Китаю. Міністр торгівлі країни Чень Дьомін учора визнав, що проблеми в США дійсно вплинуть на китайський експорт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас