Уряд гальмує усунення наслідків Керченської аварії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд гальмує усунення наслідків Керченської аварії?

Енергетика
118
Кабінет міністрів ігнорує пакет пропозицій з усунення наслідків розливу нафти в Керченській протоці в листопаді 2007 року, стверджує доктор технічних наук, професор Володимир Захматов.
"Уже місяць неможливо домогтися від Міністерства оборони дозволу на проведення дуже важливих випробувань", - заявив він в інтерв’ю "ДТ".
Пропозиції, які були подані для розгляду в Кабмін, об’єднані в одну технологію очищення води від нафтопродуктів. "Ідеться про пористу речовину, яку можна швидко розпорошити на великій площі води", - розповів учений.
Захматов повідомив, що цією технологією вже зацікавилися Ізраїль, Росія, Індонезія, Корея і низка інших країн. "Якщо Україна не хоче цієї розробки, виходить, вона через рік купить її за кордоном, як бувало вже неодноразово", - пояснив він.
Доля проекту в уряді авторам ідеї до цих пір невідома: "Наше звернення обговорюють на якихось напівзакритих засіданнях, як якусь державну таємницю, навіть не запросивши авторів пропозиції! Попередній міністр підтримав наше звернення, а коли він пішов з посади, нам відмовили. У нас чомусь зміна уряду - це колапс усіх міністерств, а залишення міністром посади - повне припинення проектів".
Одночасно учений нагадав, що моря які омивають Україну постійно знаходяться під загрозою забруднення нафтопродуктами.
"Пласт "живої" води в Чорному морі становить усього дві сотні метрів, нижче - мертва вода. По Чорному морю тепер проходять нафтопроводи, постійний потік танкерів, від Батумі - до Румунії, Болгарії, України, Новоросійська. В Азовському морі теж постійний рух суден із нафтопродуктами. Розливи нафти рано чи пізно неминучі", - підкреслив Володимир Захматов.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас