Румунія піднімає ЄС на боротьбу з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румунія піднімає ЄС на боротьбу з Україною

2199
Румунія попросила країни-члени ЄС та Єврокомісію вплинути на Україну з метою змусити її не розвивати канал "Дунай - Чорне море". Відповідна позиція Румунії була проголошена третього березня на засіданні Ради міністрів з питань охорони навколишнього природного середовища ЄС у Брюсселі.
Румунія відзначила, що 18 січня Україна інформувала її про схвалення остаточного рішення про поглиблення гирла Швидке. Посилаючись на результати дослідження спеціальної міжнародної комісії, створеної в рамках Конвенції з оцінки наслідків для навколишнього середовища в трансграничному контексті, Румунія відзначила, що поглиблення гирла для створення судноплавного каналу може привести до негативних наслідків для загальної динаміки всієї дельти Дунаю.
Румунська делегація також висловила переконання в тому, що своїм рішенням Україна зруйнувала двосторонні консультації і проігнорувала міжнародне законодавство про можливий трансграничний вплив проектів на навколишнє природне середовище.
Румунія також інформувала Раду міністрів ЄС про те, що передала свою відповідь Києву, у якій виклала свою позицію. Разом з тим, Румунія інформувала про рішення України всі основні міжнародні організації, що займаються захистом навколишнього природного середовища, зокрема, секретаріат Конвенції з оцінки наслідків для навколишнього природного середовища в трансграничному контексті, секретаріат Бернської конвенції з охорони дикої природи Європи і її видів, секретаріат Рамсарської конвенції з захисту заболочених територій, Міжнародну комісію із захисту Дунаю та Єврокомісію.
Нагадаємо, 12 травня 2004 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо будівництва в українській частині дунайського гирла Швидке 3,5-кілометрового глибоководного каналу "Дунай - Чорне море".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас