Нафта подорожчає вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта подорожчає вдвічі

Енергетика
569
Вартість нафти до 2011 року може скласти 200 доларів за барель, вважає комісар Єврокомісії з енергетики Андріс Піебалгс. У минулий понеділок ціни на нафту знову досягли історичних піків, вийшовши за позначку 103 долара. Президент ОПЕК Шакіб Хеліль не виключив, що ціна бареля нафти здатна піднятися найближчим часом до рівня 110-120 доларів. У середу відбудеться сесія ОПЕК, на якій будуть обговорюватися питання про обсяги видобутку нафти.
"Це не фантазія, а можливий розвиток подій", - відзначив Андріс Піебалгс в інтерв'ю іспанській щоденній газеті El Economista напередодні чергової сесії країн ОПЕК 5 березня.
"Коли я став комісаром в 2004 році, барель коштував 52 долара. Протягом трьох років ціни виросли вдвічі. Ми не можемо виключати, що в 2011 році барель нафти може коштувати 200 доларів", - відмітив Андріс Піебалгс.
"Те, що я сказав, частково жарт, однак це не повинно нас дивувати", - сказав єврокомісар, додавши, що коли інвестбанк Goldman Sachs три роки тому прогнозував збільшення цін на нафту до 100 доларів, "багато хто сприймав це як жарт".
За його словами, судячи з того, як в останні два роки ми не перестаємо дивуватися розвитку подій, не можна відкинути збільшення цін до 200 доларів.
Тим часом ціни на нафту вкотре б'ють рекорди у світлі падіння курсу долара та побоювань зменшення рівня видобутку нафти.
У минулий понеділок на Нью-Йоркській біржі вартість нафти марки Light протягом торгів досягала позначки 103 долара 95 центів, а за підсумками дня зупинилася на рівні 102 долара 45 центів.
У Лондоні ціна нафти марки Brent також виявилася рекордною - 102 долара за барель.
За словами аналітиків, оскільки вартість нафти, що розраховується в доларах, росте через падіння курсу американської валюти, це робить нафту привабливим активом для спекулянтів.
Нова ціна нафти є абсолютним рекордом з поправкою на інфляцію - якщо перерахувати нафтовий пік 1980 року (38 доларів за барель) у долари 2008 року.
У середу у Відні відбудеться зустріч 13 членів ОПЕК, які поставляють на ринок 40% світової нафти, для вирішення питань про обсяги видобутку нафти. Зараз щоденний рівень видобутку - 29,67 млн барелів.
Президент ОПЕК Шакіб Хеліль не виключив, що ціна бареля нафти здатна піднятися найближчим часом до рівня 110-120 доларів.
"Якщо в США будуть продовжувати політику зниження облікової банківської ставки, а курс долара продовжить падати, то це приведе до розширення спекуляцій на світовому нафтовому ринку, що викличе зліт цін на нафту", - відзначив він у заяві в понеділок у Відні.
Імовірність того, що ОПЕК піде на підвищення рівня видобутку нафти заради стримування цін на чорне золото, мала.
"Я не думаю, що ОПЕК буде розглядати питання підвищення видобутку, оскільки в такому випадку ми збільшимо видобуток заради задоволення попиту, якого не існує", - сказав президент ОПЕК Шакіб Хеліль.
Андріс Піебалгс в інтерв'ю відмітив, що "не міг би уявити" скорочення рівня видобутку нафти країнами ОПЕК. "Я сподіваюся, що ОПЕК продемонструє всім, що нафта не закінчується і що в середньо- і довгостроковому періоді можливе збільшення виробництва нафти".
За його словами, ринки занадто порушені, ціни божеволіють, тому що необхідні довгострокові гарантії наявності в ОПЕК достатньої кількості ресурсів для забезпечення попиту, що збільшується.
Аналітик Financial Bridge Дмитро Александров відзначає, що подальше підвищення ціни на нафту найближчим часом малоймовірне. Навпаки, варто очікувати до кінця березня зниження котирувань до 90-95 доларів за барель. Нинішня ціна на нафту явно завищена, причому 10-12 доларів становлять чисто спекулятивну надбавку. Низка факторів додає ринку нервозності.
"Основним фактором збільшення цін виступає падіння долара, що створює передумови для спекуляції. Висока премія на нафту складається в результаті нестабільності у відносинах з Венесуелою - як показує практика, США не можуть контролювати даний регіон. І, нарешті, зараз ціна на нафту не прив'язана до фізичного дефіциту нафти. Тому навіть якщо ОПЕК підвищить квоти, це, швидше за все, не спрацює", - говорить аналітик.
Підвищення поставок може стати індикатором для ринку, сигналом до збільшення продажів, але не буде пов'язане з реальними обсягами нафти, що постачається. Відчутне збільшення обсягу поставок може дати лише Саудівська Аравія, тому всі розмови про збільшення квот на 500 тис. барелів на день, по суті, означають політичний тиск на керівництво цієї країни. На думку аналітика, сенсу в збільшенні квот немає. Також не варто забувати, що навесні споживання падає.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас