Лондон переїжджає в Нью-Йорк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондон переїжджає в Нью-Йорк

962
Фінансовий центр світу зміщається убік Нью-Йорка. Репутація традиційного фаворита останніх років Лондона похитнулася після націоналізації банку Northern Rock та оприлюднення намірів влади посилити податкову політику.
Лондон втрачає звання світового фінансового центру, пальма першості готова перейти до Нью-Йорка, пише газета Financial Times, посилаючись на підсумки опитування професійного співтовариства, підготовленого корпорацією City of London. У дослідженні взяли участь 1200 співробітників фінансових компаній із усього світу.
Інцидент із банком Northern Rock, який уряд Великобританії вирішив націоналізувати, підірвав довіру фінансистів. А наміри посилити податкову політику, про які заявила британська влада, остаточно погіршили ситуацію.
За цим планом людям, які проживають більше 7 років у Великобританії, але не є її податковими резидентами, запропонують на вибір або платити 30 000 фунтів стерлінгів ($59 480) щорічно до британського бюджету, або стати повноцінним британським платником податків.
"Об'єднане Королівство стало неймовірно непередбачуваним, незрозумілим, складним і агресивним до платників податків", - пише FT.
Столиця Великобританії стала особливо популярна серед інвесторів та емітентів протягом останніх років за рахунок привабливих умов розміщення на Лондонській фондовій біржі. Нью-Йорк, навпаки, втрачав позиції через занадто жорсткі умови лістингу. За цими правилами навіть ЦРУ має право брати участь у контролі іноземних інвестицій в американську економіку.
Втім, Лондон все ще залишається на першому місці в остаточному списку, однак розрив, що відокремлює від нього Нью-Йорк, скоротився більш ніж у два рази - з 19 пунктів до 9, уточнює агентство Reuters.
Тепер в індексі глобальних фінансових центрів City of London у Лондона 795 очка, у Нью-Йорка - 786. Третє місце за Гонконгом, у якого 695 очка.
Здавалося б, переділ впливу може зіграти на руку Росії, влада якої мріє зробити її одним зі світових фінансових центрів. Однак поки Росія до цього не готова, вважають експерти, тому ніякої вигоди від зміни лідера немає.
"Росія ще далека від того, щоб бути світовим фінансовим центром. Рубль ще не є резервною валютою. Економіка країни ще має сировинну спрямованість. Фінансова інфраструктура Росії не стала і навіть далека від того, щоб стати "фінансовою законодавицею мод". Іноземні компанії поки не розміщають свої акції на російських біржах. Не розміщають тут свої єврооблігації", - пояснює старший аналітик ІК "Файненшл Брідж" Ольга Шкред.
Але й Нью-Йорку заздалегідь віддавати перше місце російські фінансові аналітики не поспішають.
"Світовий фінансовий центр визначається сукупною фінансовою активністю: які пропорції проведення IPO на майданчиках та у якому обсязі, який біржовий оборот торгів, кількість паперів, що обертаються, обсяг банківської ліквідності та інші показники. Лондон після націоналізації Northern Rock не втратив цього відразу. Тому я не згодна з тим, що потрібно передавати пальму першості Нью-Йоркові", - говорить Шкред.
"Лондон тільки недавно почав привласнювати лаври Нью-Йорка як фінансової столиці, але він завжди був більш міжнародним, ніж Нью-Йорк", - вважає директор управління ринків боргового капіталу МДМ-Банку Тимур Кібатуллін.
Та й саму націоналізацію експерти оцінюють скоріш позитивно. "Націоналізація банку Northern Rock не дуже добре для його акціонерів, а для кредиторів банку це дуже позитивний розвиток подій", - пояснює Кібатуллін.
"Дії влади щодо порятунку NR заслуговують поваги: держава завжди повинна підтримувати системоформуючий банк, який зазнав поразки", - погоджується головний економіст УК "Русь-капітал" Олексій Логвин. А в Нью-Йорка достатньо своїх нерозв'язаних проблем.
"Американські інвестиційні банки в більшій мірі зачеплені проблемами списань через втрати із структурних інструментів, іпотечному кредитуванню. Американські хедж-фонди в більшій мірі зазнають проблем. У даних умовах Нью-Йорк не набирає очок як фінансовий центр", - вважає Шкред.
Однак деякі експерти переконані в лідерстві Нью-Йорка. "Торік оберти торгів на Лондонській і Нью-Йоркській біржах зрівнялися, - відзначає Логвін. - Причиною тому став слабкий долар і дорожнеча фунта стерлінгів". До того ж події на Нью-Йоркській біржі завжди роблять на інші світові ринки набагато більший вплив, ніж події на Лондонській. За словами Логвіна, "так історично склалося". До того ж на користь США і такий важливий фактор, як обсяг економіки в цілому.
"Так що Нью-Йорк як був у попередні роки, так і залишиться лідером серед світових фінансових центрів", - говорить Логвін. "Я б сказав, Лондон - фінансова столиця Східної півкулі, а Нью-Йорк - Західної", - намагається "примирити" суперників Кібатуллін.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас