Турчинов: Газпром теж заборгував Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Газпром теж заборгував Україні

Енергетика
185
Російський газовий монополіст "Газпром" із грудня 2007 року не платить за транзит російського газу по території України. Про це вчора в ефірі телеканалу "1+1" заявив перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов.
За його словами, "на відміну від наших російських колег, які, на жаль, підтримують своїх же посередників, Україна не шантажує російський "Газпром". Хоча є для цього підстави".
"Із грудня місяця російський "Газпром" ні копійки не перерахував "Нафтогазу" за забезпечення транзиту російського газу. Але ви чули, щоб "Нафтогаз" сказав: якщо до 5 березня не будуть проведені розрахунки, ми перекриваємо вам газ?", - сказав Турчинов.
Перший віце-прем'єр також відзначив, що газове питання політизується російською стороною. "На жаль, політична доцільність, формула тиснути чи залишити корупцію в Україні, змушує наших опонентів переходити до шантажу", - відзначив він.
При цьому Турчинов додав, що Україна готова запросити міжнародних експертів для вивчення газової проблеми. "Ми запрошуємо міжнародних експертів, щоб вони подивилися, як Україна розраховується за газ і чому російський "Газпром" не платить за транзит. Ми готові показати всі платіжні документи, продемонструвати всі позиції України - баланси газу, які споживаються в Україні", - цитує першого віце-прем'єра "Українська правда".
У той же час Турчинов укотре запевнив, що НАК "Нафтогаз України" розплатився з газовими боргами за 2007 рік. "Нафтогаз" за підтримкою уряду вчасно перерахував гроші, повністю закривши питання газу, які ми одержали в спадок від наших попередників. Були виставлені 5,2 мільярди (боргу). Вони майже закриті. Крім 414 мільйонів, які не визнає "Нафтогаз" у зв'язку з тим, що це не просто посередницькі, а шахрайські схеми, коли газ 2006 року хотіли закрити за цінами 2007 року", - сказав перший заступник глави українського уряду.
"Ми по боргах 2007 року розрахувалися. "Нафтогаз" за підтримкою уряду готовий розрахуватися за поточне споживання газу", - додав він.
Крім того, Турчинов запевнив, що скорочення поставок газу Росією не відіб’ється на українських споживачах. "Ми забезпечимо українських споживачів необхідним обсягом блакитного палива", - сказав він.
Нагадаємо, учора о 10:00 "Газпром" скоротив поставки газу в Україну на 25% або на 30 млн. кубометрів на добу у зв'язку з неврегулюванням боргових питань та умов постачання на поточний рік. Пізніше представник "Нафтогазу України" Валентин Землянський заявив, що "Газпром" скоротив поставки газу в Україну ще на 10% - до 46 млн. кубометрів.
Російський газовий холдинг "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" будуть продовжувати переговори на газову тему. Переговорний процес протриває, як мінімум, до 8 березня. "Газпром" уже передав "Нафтогазу" нову редакцію угоди про розвиток двосторонніх відносин у газовій сфері. На цьому тижні українська делегація відвідає Москву для остаточного узгодження положень договору.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас