Експерт: Взяти іпотечний кредит для тих, хто отримує зарплату "в конвертах", проблематично — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Взяти іпотечний кредит для тих, хто отримує зарплату "в конвертах", проблематично

Кредит&Депозит
293
При оформленні іпотечного кредиту вирішальну роль відіграє платоспроможність клієнта. А вона повинна бути підтверджена документами.
Співвідношення так званих "білих" і "сірих" зарплат в Україні поступово змінюється на користь перших. Проте, досить велика кількість українців ще одержує зарплату в конвертах.
Більшість банків уже адаптувалися до такої ситуації і надають своїм клієнтам можливість підтвердити доход будь-яким іншим способом. Якщо не можна взяти офіційну довідку на місці роботи, деякі фінансові установи приймуть документи в будь-якій формі. Головне, щоб там були реальна сума, і мокра печатка роботодавця.
"При цьому банківським установам краще перевіряти своїх клієнтів додатково, стверджує Ольга Яриш - начальник відділу роздрібного банкінгу. - Розглядається на рівні: служба безпеки, що ідентифікує позичальника і справжність наданих документів. Юридичний відділ - який перевіряє правовстановлюючі документи і служба "ризик менеджменту", що встановлює кредитний ризик і визначає клас позичальника".
Кредитний ризик - це ризик банку не одержати свої гроші назад. Особливо "небезпечними" у цьому плані вважаються секретарі із зарплатою в кілька тисяч доларів і занадто молоді керівники фірм. Складно одержати іпотечний кредит також художникам, юристам, журналістам, дизайнерам, і тим, хто працює на гонорарній основі. Всім представникам творчих професій так чи інакше прийдеться шукати поручителів - це можуть бути особи або установи, які у випадку втрати платоспроможності позичальника будуть віддавати іпотечний кредит за нього.
Крім довідки з місця роботи банки враховують також й інші документи про доходи. Це може бути здача квартири або машини в оренду, рахунок у банку. Загальні дані про клієнта потім аналізуються кредитним комітетом, створеним на базі банку і більшістю голосів виноситься вердикт, - видавати іпотечний кредит чи ні. Якщо рішення буде негативним, можна звернутися за іпотечним кредитом знову, говорять банкіри.
"Особливо, якщо відмова не залежала від надійності самого клієнта. - говорить Яриш. - До суб'єктів підприємницької діяльності в нас є вимоги мати дієвий бізнес протягом півроку, якщо три місяці людина проробила ми можемо запропонувати їй звернутися до нас через три місяці в такому випадку. І звичайно, кожен має право звернутися заново".
Якщо ж клієнтові з непідтвердженими або нестабільними доходами все-таки дадуть іпотечний кредит з першого разу, то свої ризики банки будуть страхувати більш високими ставками. Наприклад, якщо зазвичай середній відсоток річних по банках становить 13 відсотків, то для одержувачів зарплат у конвертах це вже буде 14, а то й 15 відсотків річних на іпотечний кредит.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас