Польща та Україна встановили 50-кілометрову зону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща та Україна встановили 50-кілометрову зону

2145
Україна і Польща домовилися про встановлення 50 км зони в рамках малого прикордонного руху.
Про це повідомив Анджей Крентовський з Консульського департаменту Полонії Міністерства закордонних справ Польщі.
Він відзначив, що проект договору погоджений сторонами 28 лютого включає в прикордонну зону більше 1,5 тисяч населених пунктів в Україні, жителі яких зможуть відвідувати Польщу без одержання віз.
За оцінками польської сторони, дозвіл у рамках малого прикордонного руху зможуть одержати близько 1,5 млн. українців.
Відповідний дозвіл, що буде виглядати як пластикова картка з даними власника і з якою можна перетинати кордон навіть без паспорта будуть видавати консульства Польщі в Україні.
Крентовський відзначив, що Польща погодилася на безкоштовну видачу дозволів для пенсіонерів, пенсіонерів по інвалідності, інвалідів і дітей до 18 років.
Він також повідомив, що сторони домовилися, що українці для в'їзду в Польщу (у рамках договору) і поляки в Україну повинні придбати страховку, як мінімум, на 14 днів з покриттям 20 тис. євро.
Представник польського МЗС відмітив, що для одержання шенгенської візи необхідна страховка з покриттям 30 тис. євро.
Він, однак, відмітив, що страховку необхідно купувати в одній з 35 страхових компаній, які включені в список надійних Генерального консульства Польщі в Україні.
Співрозмовник агентства також відмітив, що з отриманим дозволом можна буде перебувати на території Польщі тільки в рамках 50 км зони.
У випадку порушення цієї норми, польська влада має намір штрафувати порушників, анулювати дозволи, а також забороняти в'їзд у Польщу та інші країни шенгенської угоди.
Крентовський не зміг назвати можливі строки вступу договору в силу, посилаючись на необхідність його узгодження з Європейською комісією і ратифікацією польською та українською владою.
Але, відмітив, що сторони домовилися скоротити термін вступу договору в дію до 10 з 30 днів після обміну інформацією про ратифікацію договору Україною і Польщею.
Як повідомлялося, голова МЗС України Володимир Огризко 4 березня відвідає Польщу для парафування договору про малий прикордонний рух погодженого сторонами 28 лютого під час третього раунду переговорів.
Під час першого раунду, що відбувся 29-30 січня, сторони домовилися про видачу дозволів за 20 євро для громадян України, що проживають у прикордонній зоні не менше 3 років (і членів їхніх сімей).
Перший дозвіл буде видаватися на 2 роки, наступний на 5.
З ним українці зможуть здійснювати багаторазові поїздки в Польщу і перебувати там до 3-х місяців протягом півроку, але при цьому безперервно можна перебувати не більше 60 днів з моменту в'їзду.
Польща з 1 грудня 2007 року зробила жорсткішими умови видачі віз українцям та ввела оплату 35 євро у зв'язку із вступом країни в Шенгенську зону з 21 грудня минулого року.
Громадяни України в січні-лютому неодноразово блокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні з вимогою підписати договір про малий прикордонний рух і спростити видачу віз Польщею.
Раніше Україна розраховувала підписати договір про малий прикордонний рух з Польщею до 2008 року
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас