В Укрнафті підрахували втрати бюджету через закриття свердловин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Укрнафті підрахували втрати бюджету через закриття свердловин

Енергетика
113
Найбільша в Україні нафтовидобувна компанія ВАТ "Укрнафта" заявляє, що у випадку припинення видобутку нафти та газу на збиткових родовищах компанії, втрати бюджету складуть 2,014 млрд. грн. на рік.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав перший заступник голови правління з фінансово-економічних питань ВАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
За його словами, зокрема, у випадку зупинки 140 газових свердловин, втрата видобутку складе 950 млн. куб. м на рік, падіння надходжень у бюджет складе 326 млн. грн., у т.ч. 122 млн. грн. - рентні платежі, 204 млн. грн. - ПДВ; при припиненні видобутку нафти на родовищах із важкодоступними та виснаженими запасами (Західний нафтопромисловий регіон - Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька області) втрата видобутку складе 700 тис. тонн на рік, а падіння надходжень у бюджет складе 1,688 млрд. грн. у т.ч. 1,244 млрд. грн. - рента і 443 млн. грн. - ПДВ.
При цьому він додав, що загальні втрати бюджету складуть 2,014 млрд. грн. на рік.
Також Пустоваров відзначив, що з 2003 року обсяг рентних платежів збільшився в 15 разів - з 273 млн. грн. до 3,828 млрд. грн. "На такому короткому проміжку часу жодна компанія безболісно не сприйняла б таке велике збільшення", - додав він.
Як повідомляв УНІАН, правління "Укрнафти" прийняло рішення відносно початку з 3 березня 2008 року процедури зупинки з метою консервування протягом двох тижнів 140 газових свердловин через низькі ціни на природний газ, установлені для компанії НКРЕ. Загальний річний видобуток з 140 газових свердловин, які компанія планує поставити на консервацію, становить близько 950 млн. куб. м природного газу і 40 тис. тонн газового конденсату.
Нагадаємо, 28 лютого НКРЕ вирішила знизити вартість газу власного видобутку для ВАТ "Укрнафта" на 26,9% - з 272,6 до 199,2 грн. за тис. куб. м (без ПДВ). У даному рішенні комісія керувалася нібито ненаданням компанією детальних обґрунтувань структури ціни газу.
31 січня НКРЕ встановила з 1 лютого для "Укрнафти" ціну продажу природного газу власного видобутку на рівні 272,6 грн. за тис. куб. м (без ПДВ).
У той же час, "Укрнафта" оскаржила в Окружному адміністративному суді Києва постанову НКРЕ від 31 січня про встановлення ціни газу власного видобутку для компанії. Суд як захід забезпечення позову призупинив дію постанови в частині, якою установлюється ціна газу власного видобутку для ВАТ "Укрнафта", до розгляду справи по суті, що призначено на 18 березня.
"Укрнафта" звернулася до прем'єр-міністра із проханням зобов'язати НКРЕ встановити для компанії економічно обґрунтовану ціну на газ власного видобутку.
ВАТ "Укрнафта" - найбільша нафтовидобувна компанія України, що добуває 75% нафти і газового конденсату від загального обсягу видобутку в країні.
50%+1 акція "Укрнафти" належать НАК "Нафтогаз України", 42% акцій контролює група "Приват".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас