Тимошенко попала в яблучко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко попала в яблучко

Енергетика
3447
У минулі вихідні вона двічі відповіла на лобові удари президента і його оточення. Причому грамотно, тонко та точно в ціль.
Риторика прем'єра стала жорсткішою
Ще недавно Юлія Тимошенко обіцяла Віктору Ющенкові, що підтримає його кандидатуру на президентських виборах-2010, якщо президент не буде заважати їй проводити "реальні реформи". Тепер вона практично відкритим текстом говорить Ющенку, що вдвох їм на владному Олімпі не ужитися.
Ліквідувати президента
Говорячи про нову редакцію Конституції в коментарі "Дзеркалу тижня", Тимошенко запропонувала: "Або посаду прем'єра, або посаду президента з нової Конституції потрібно точно прибрати". Вона вважає, що форму правління - парламентська або президентська - повинен визначати народ на референдумі.
Провести проект Конституції, де була б зазначена президентська форма правління, через парламент не вдасться. Однак ідея перетворення України в чисто парламентську республіку (можливо, навіть із умовою скасування посади президента) може згуртувати навіть політичних конкурентів. Не даремно Юлія Тимошенко стверджує, що 300 голосів у Раді знайдеться: досить двох фракцій - БЮТ і Партії регіонів.
Досвід спільних результативних голосувань у них уже є. Можна розраховувати і на підтримку комуністів, які вже давно виступають за ліквідацію посади президента. Суть заяв Юлії Тимошенко лежить на поверхні: який би пост не був головним в Україні, вона його рано чи пізно займе.
Газ без посередників
Другий удар по Ющенку і його оточенню прем'єр-міністр завдала, коли заявила про передчасну кончину посередника між російським "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" - ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
Нагадаємо, цю структуру на український ринок продажу газу пустив уряд Юрія Єханурова в 2006 р. Ще в січні прем'єр доручила міністрові палива та енергетики Юрію Продану, голові правління НАК "Нафтогаз України" Олегу Дубині і голові НКРЕ Валерію Кальченку розглянути можливість скасування ліцензії "УкрГаз-Енерго".
Через два місяці Юлія Тимошенко заявила, що з 1 березня газовий посередник перестане існувати. "З 1 березня ми прийняли рішення, що ні єдиної краплі газу, крім як від НАК "Нафтогаз України", не буде.
Ніякого "УкрГаз-Енерго" не буде
Буде анульована реєстрація "УкрГаз-Енерго" як господарюючого суб'єкта, ця компанія буде позбавлена ліцензії на реалізацію газу". При цьому Юлія Тимошенко закликала не вірити страшилкам, які часто звучать з президентського секретаріату: мовляв, "Газпром" може відключити Україні газ і скоротити поставки.
За її словами, ніяких попереджень із приводу можливого відключення газу від російського підприємства не надходило. Тому українці поки можуть не турбуватися. Хвилюватися потрібно тим, хто зацікавлений в існуванні "УкрГаз-Енерго": Юлія Тимошенко напевно свого доб'ється.
Це означає, що уряд Тимошенко готується до жорсткого протистояння з "Газпромом". І якщо вона цю війну виграє, то вб'є відразу двох зайців: покаже Росії, хто в Україні контролює продаж і транзит газу, і відбере це право в Ющенка.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас