Харківську землю продали зі скандалом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харківську землю продали зі скандалом

Нерухомість
186
Сьогодні Харківська міськрада збереться на позачергову сесію, щоб з'ясувати, чому прокуратура намагалася скасувати перший земельний аукціон у Харкові.
"Ми винесемо на розгляд депутатів звернення до Генеральної прокуратури, МВС, Кабінету міністрів і профільних комітетів Верховної Ради, тому що органи місцевої прокуратури перевищили свої повноваження", - сказав секретар Харківської міськради Геннадій Кернес.
У п'ятницю, перед початком аукціону, старший помічник прокурора Харкова Сергій Подорожний намагався вручити членам конкурсної комісії постанову окружного адміністративного суду, якою заборонялося проведення аукціону. "Харківська філія ДП "Укрспецзем", що став переможцем конкурсу на проведення аукціону, не є юридичною особою і не має права проводити земельні торги", - повідомив Подорожний.
Пізніше в залі, де проходили торги, з'явилися судові виконавці та співробітники "Беркута". Однак шлях їм перепинили Геннадій Кернес і мер Харкова Михайло Добкін.
Вони наполягали, що постанова повинна бути зареєстрована в канцелярії виконкому та міськради. Прокурор Харкова Євген Попович стверджує, що оскільки у фірми-оператора торгів компанії "Укрспецзем" немає ліцензії на подібну діяльність, то результати аукціону можуть бути оскаржені. Він заявляє, що буде "аналізувати ситуацію та відстоювати свою позицію в суді".
"До наших торгів такі аукціони проводилися в інших містах України, подібні оператори проводили їх без ліцензій, тому що є роз'яснення Держкомзему. Є прогалини в законодавстві, і потрібно вирішувати щось із таким тимчасовим становищем. І уряду, і Верховній Раді потрібно приймати всі необхідні документи для проведення аукціонів", - повідомив Кернес. З ним не згодний губернатор Харківщини Арсен Аваков: "Порядок проведення земельних аукціонів необхідно привести у відповідність із вимогами прокуратури та провести повторні торги".
На земельному аукціоні в Харкові були представлені дев'ять ділянок, які продали за 56,850 млн. грн. Найбільша -2,85 га на розі Білгородського шосе та вулиці Чкалова - стала найдорожчим лотом і придбана будівельною корпорацією "Авантаж" за 28,174 млн. грн. для будівництва багатофункціонального комплексу.
Президент корпорації Анатолій Денисенко сказав, що не боїться судових розглядів, оскільки юридичний департамент компанії двічі проаналізував ситуацію і не знайшов порушень: "Я особисто можу сказати "Беркутові" велике спасибі, тому що, за нашими прогнозами, ціна покупки цього лота була набагато вищою. Тільки через те, що було "маски-шоу", багато інвесторів просто не ризикнули торгуватися".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас