Ющенко просить Тимошенко вжити заходи для запобігання фінансово-будівельним аферам в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко просить Тимошенко вжити заходи для запобігання фінансово-будівельним аферам в Україні

Нерухомість
129
Президент України Віктор Ющенко просить прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко розглянути і ґрунтовно відпрацювати пропозиції із запобігання фінансово-будівельним аферам і проінформувати його про результати роботи до 1 липня поточного року.
Про це говориться в листі глави держави до прем'єр-міністра, повідомила прес-служба президента в понеділок.
У своєму листі Ющенко підкреслив, що поширення фінансово-будівельних афер в Україні в останні роки "набуває загрозливих масштабів". Від шахрайських дій у сфері будівництва вже постраждали тисячі українців, практично жодне питання не врегульоване – будівельні майданчики пустують, громадянам не повертають інвестовані кошти, не дають житла.
Ющенко вважає неприпустимою появу нових структур, подібних до групи будкомпаній "Еліта-центр", ТОВ "Агробудпереробка ЛТД" і ТОВ "Київвисотбуд".
Президент підкреслив, що, на думку експертів, шахрайство стало можливим через недосконалу процедуру землевідведення, вибору забудовників, реєстрації прав на нерухоме майно і їх обмеження, а також у зв'язку з відсутністю в законодавстві норм про способи та механізми забезпечення виконання договорів у сфері будівництва житла.
Глава держави відзначає, що до нього надходять пропозиції експертів та обдурених громадян про першочергові заходи щодо недопущення подібних проблем. Серед цих пропозицій удосконалення норм чинного законодавства, що регулює містобудівну діяльність, зокрема, створення механізмів, при яких на аукціон або конкурс виноситься конкретний інвестиційний проект перспективної забудови, а участь у боротьбі за право бути забудовником або підрядником могли б брати тільки ті суб'єкти господарювання, які мають для його реалізації відповідні фінансові, технічні і виробничі можливості.
Експерти також пропонують передбачити в законодавстві механізми забезпечення виконання умов договору на будівництві багатоквартирного будинку шляхом застави земельної ділянки, наданої у власність або користування забудовникові, або поручительством з боку платоспроможних суб'єктів ринку; забезпечення належного моніторингу в будівельній сфері, підвищення відповідальності місцевих органів влади, зобов'язуючи їх вести реєстри інвестиційних договорів та угод на будівництво багатоквартирних будинків.
Крім того, експерти пропонують ввести реєстри забудовників та об'єктів будівництва, де залучаються приватні інвестори; ретельно аналізувати залучення в регіонах коштів населення під будівництво житла, виконання забудовниками (замовниками), інвестиційними фондами умов договорів.
У випадку виникнення обставин для порушення справи про банкрутство забудовника, експерти пропонують застосовувати до такого суб'єкта господарювання винятково процедури санації боржника, у тому числі за участю інвесторів-фізичних осіб, місцевих органів влади.
Пропонується також заборонити рекламу та оголошення про продаж квартир забудовником (замовником) до одержання дозволу на виконання будівельних робіт; створювати умови для здійснення ефективного громадського контролю над забудовниками та інвестиційними фондами
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас