БЮТ вийшов на боротьбу з хмарочосами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ вийшов на боротьбу з хмарочосами

Нерухомість
176
Не менше семи проектів рішень Київради щодо питань містобудівної політики в місті підготує київрадівська фракція БЮТ.
Такий підсумок круглого столу, що пройшов у минулу п'ятницю в київській мерії за участі представників головархітектури, депутатів і членів міськради.
"Ми підготуємо пропозиції щодо внесення змін у положення про містобудівну раду Києва, аж до необхідності транслювати її засідання в прямому ефірі телеканалу ТРК "Київ". Доможемося постійного фінансування розробки містобудівної документації та затвердження детальних планів забудови районів столиці", -заявив депутат Київрада від БЮТ Ігор Добруцький.
Обговорення в рамках круглого столу питань реформування діяльності міськради показало наявність на цей рахунок декількох думок. Хтось говорив про необхідність посилення відкритості засідань міськради для громадських організацій, депутатів, посилення контролю за кворумом. Інші, навпаки, пропонували обмежити кількість учасників засідань тільки професіоналами, і навіть зменшити число його членів.
Як повідомив віце-президент київської організації національної спілки архітекторів (НСАУ) Георгій Духовичний, те, що засідання міськради відкриті для всіх, - непогано, але самим членам міськради місць при цьому іноді в залі просто не вистачає. У результаті було вирішено, що пропозиції щодо внесення змін у положення про міськраду будуть сформовані протягом двох тижнів депутатами разом із НСАУ.
Обговорення показало, що учасники круглого столу єдині в думці, що потрібно вивести головного архітектора Києва з-під тиску (у питаннях забудови міста) київської влади. Було запропоновано розділити посади голови міськради і головархітектури. Ніхто не сперечався про те, що в інтересах міста необхідно встановити диктатуру генерального плану будівництва Києва.
Як заявив у своєму виступі президент НСАУ Ігор Шпара, ні для кого не секрет, що містобудівну політику Києва в цей час визначають не інтереси киян, а бізнес-структури, що займаються будівництвом, і Київзем. "Небідні інвестори одержують будь-яку земельну ділянку, що сподобалася їм, у місті, і незважаючи ні на які обмеження в плані поверховості вичавлюють із нього все, що можуть. Вся ця безконтрольна та хаотична забудова, що суперечить генеральному плану, ні до чого гарного для киян не приведе", - відзначив Шпара.
Нагадаємо, що Київрада своїм рішенням від 27 грудня 2007 р. забрал функції розробки містобудівної документації та моніторингу генплану в організації, що цей генплан і створювала - ДП "Інститут Київгенплан". "Фахівці, здатні розробляти містобудівну документацію, є тільки в цьому інституті, і депутати від БЮТ будуть домагатися скасування цього рішення Київради", - повідомив Добруцький.
Глава ДП "Інститут Київгенплан" Володимир Чекмирьов відзначив, що інститут готовий продовжувати роботу над розробкою детальних планів забудови територій Києва, якщо київська влада цю роботу йому замовить та оплатить. Саме розробка "зональності" забудови Києва і затвердження її Київрадою, на думку архітекторів, приведе до того, що забудовник, одержавши земельну ділянку, зможе побудувати на ній тільки щось визначене (а не все, що йому заманеться), те, що не буде порушувати загальну схему розвитку міста. "Інакше незабаром у Києві не залишиться нічого, крім хмарочосів. Ні зелених зон, ні водойм, ні доріг", - упевнений Володимир Чекмирьов.
За його словами, київська влада, виразивши намір виставити розробку генплану Києва на міжнародний конкурс, логічно повинна була б й оголосити до закінчення його розробки мораторій на виділення земельних ділянок. "Але виділення землі під забудову зараз іде такими темпами, як ніколи. Схоже, генплан міської влади просто не потрібний", - відзначив Чекмирьов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас