Жирові квоти підуть з молотка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жирові квоти підуть з молотка

Аграрний ринок
165
Урядовий комітет економічної політики, розглянувши ситуацію на ринку соняшникової олії, рекомендував Кабміну ввести квоти на експорт соняшникової олії та соняшника.
Проект постанови уряду "Про затвердження обсягів квот на олію соняшникову та насіння соняшника, експорт яких підлягає ліцензуванню до 1 липня 2008 р., і порядок видачі ліцензій" прийнятий за основу з урахуванням зауважень щодо відкритого продажу квот з аукціонів.
Цей документ, розроблений Мінекономіки, установлює квоту на експорт соняшникової олії в розмірі 360 тис. т і фактично загороджувальну квоту на експорт соняшника -1 тис. т. "Якщо заборонити тільки вивіз олії, то це приведе до того, що весь соняшник вивезуть, не зупинить навіть індикативна ціна (мінімальна індикативна ціна на експорт насіння соняшника з України в березні підвищена до $960/т", - пояснює необхідність квотування експорту сировини глава асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.
Спочатку передбачалося, що розподілом квот буде займатися Мінекономіки за рекомендацією міжвідомчої комісії. Однак члени урядового комітету визнали необхідним відкритий продаж квот на аукціонах. Це може обіцяти проблеми дрібним компаніям, які не зможуть протистояти фінансовим ресурсам великих корпорацій. Однак експерти відзначають, що, з огляду на невеликий обсяг квоти, жорстокої боротьби за неї чекати не доводиться.
Необхідність квотування експорту викликана дисбалансом попиту та пропозиції на світовому ринку олійних культур і олії, що привело до збільшення цін на продукцію масложирового комплексу. Збільшення світових цін підігріло внутрішній український ринок. "Сьогодні експорт тонни олії-сирцю приносить приблизно $350 додаткового доходу в порівнянні з його реалізацією на внутрішньому споживчому ринку. Компанії-експортери одержують конкурентну перевагу, оскільки можуть запропонувати більш високі ціни за сировину, що, в остаточному підсумку, ще більше розігріває ринок, - повідомляє прес-служба компанії "Бунге-Україна". -Тільки за останні два місяці слідом за підвищенням світових цін на олію-сирець із $1320 до $1715, тонна насіння соняшника подорожчала з 3330 грн. до 4550 грн".
Компанії-експортери визнають, що квотування - необхідний захід для стабілізації внутрішнього ринку. "Головне - щоб уряд дав правильну установку. Щоб не вийшло так, що прийняли постанову, а на наступний ранок експорт зупинився повністю, - говорить депутат Андрій Веревський, що контролює компанію "Кернел". - Не повинно бути бюрократизації процедури видачі ліцензій". Відзначимо, що обсяги продукції, заявлені до експорту, повинні бути підтверджені комісією Мінагрополітики - звичайно це дуже тривала процедура.
На кінець лютого 2008 р. 1 кг насіння соняшника коштував 4,55 грн. проти 1,15 грн. у лютому 2007 р. Аграрії в 2007 р. зібрали на 21,6% менше соняшника, ніж в 2006 - 4,1 млн. т в 2007 р. проти 5,4 млн. т в 2006 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас