В Україні ми відчуваємо себе не зовсім впевнено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні ми відчуваємо себе не зовсім впевнено

Фондовий ринок
526
У минулий четвер була оголошена емісія акцій Всеукраїнського депозитарію цінних паперів, що повинен об'єднатися із МФС і стати центральним українським депозитарієм. Президент Національного депозитарію цінних паперів Польщі Ельжбета Пустола розповіла про їхню готовність вийти на український ринок і встановити кореспондентські стосунки з новим депозитарієм.
- Чи відкриєте ви представництво в Україні?
- Зараз такий крок розглядає Варшавська фондова біржа. І якщо в них вийде, ми до них приєднаємося. Адже саме фондова біржа займається пошуком потенційних емітентів для процедури подвійного лістингу.
- Ви підтримуєте введення подвійного лістингу?
- Так. Ми хочемо, щоб локальні акції оберталися на польській фондовій біржі.
- А наскільки це можливо?
- Серйозно говорити про процедури подвійного лістингу ми зможемо тоді, коли з юридичної точки зору буде вирішене питання трансферту прав власності. Що стосується злиття українського і польського ринків, ми вважаємо, що вони повинні функціонувати окремо. Але це буде мати сенс тільки у випадку, якщо таке бажання виявлять емітенти, брокери та інвестори. Якщо вони виявлять цікавість до Варшавської фондової біржі, а польські брокери зацікавляться київським майданчиком, тоді злиття стане можливим.
- Які відносини ви хочете сформувати з українськими депозитаріями?
- Як вам відомо, зараз відбувається інтенсивна інтеграція європейських фінансових ринків, що охоплює стандартизацію технологій і зв'язку компаній. У зв'язку із цим дуже багато чого залежить від безпеки та швидкості обміну інформацією, від трансферту на ринках капіталу. Якщо українські інвестори хочуть одержати доступ до іноземних ринків, Україна повинна взяти до уваги три основні моменти: необхідність розвитку фондового ринку, депозитарної системи, де проводяться розрахунки, і клірингової палати, що мінімізує ризики операцій із цінними паперами.
На українському ринку ми почуваємо себе не зовсім упевнено, оскільки зазвичай в країні існує одна фондова біржа, один депозитарій та одна розрахунково-клірингова палата. В Україні вже створено кілька таких установ, тому поки ми хочемо підтримувати відносини з усіма суб'єктами, щоб мати можливість передавати їм наші знання про стандарти безпеки, швидкості обміну інформацією та капіталами.
- В Україні є Національний депозитарій, Міжрегіональний фондовий союз, створюється Всеукраїнський депозитарій цінних паперів. З ким з них ви будете співробітничати?
- Ми підтримуємо відносини з усіма депозитаріями, тому що здалеку нам важко правильно оцінити ситуацію та вгадати, у якої із цих організацій є майбутнє. Але оперативне співробітництво залежить не від нас, а від тих суб'єктів, які хочуть із нами співробітничати - від емітентів цінних паперів і брокерських будинків. Вони повинні вибрати для роботи український депозитарій, тоді він звернеться до нас, і ми встановимо з ним оперативне співробітництво.
- Чи будете ви відслідковувати, з яким депозитарієм працюють українські емітенти, щоб укласти з ним кореспондентські відносини?
- Так, якщо емітент захоче вийти на польський фондовий ринок, ми із цим депозитарієм встановимо кореспондентські стосунки. Емісія компанії буде зареєстрована в Україні, але за посередництвом одного з українських депозитаріїв емітент вийде на іноземний ринок.
Наскільки мені відомо, зараз через відсутність можливості такого виходу українських емітентів на закордонні ринки вони воліють реєструвати свої цінні папери за кордоном.
- Тобто ви хочете укласти корвідносини зі створюваним зараз центральним депозитарієм?
- З тим депозитарієм, що доведе ділом, що емітенти віддали перевагу саме йому.
- Зараз це Міжрегіональний фондовий союз, але з ним укласти такий договір неможливо, тому що це не передбачено законодавством. Ви буде чекати, поки він об'єднається із Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів?
- Так.
Розмовляв Петро Шевченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас