Україна і Білорусь: У нас немає перешкод для економічної співпраці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Білорусь: У нас немає перешкод для економічної співпраці

90
У Білорусі і України немає серйозних перешкод для розвитку торговельно-економічної співпраці. Про це 29 лютого під час зустрічі української делегації на чолі з першим віце-прем'єр-міністром України Олександром Турчиновим заявив прем'єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський.
Він підкреслив, що у країн є хороші підстави для збільшення товарообігу, який на сьогоднішній день вже складає 3 млрд дол. Він підкреслив, що на сьогоднішній день створені і працюють близько 100 спільних підприємств.
"У енергетичній сфері ми готові настільки проникати в економіку України, наскільки вважає за можливе український уряд. Аналогічно ми вітаємо присутність українського бізнесу в Білорусі", - підкреслив Сидорський.
Він відзначив, що за час його роботи на посту прем'єра не виникало серйозних проблем між країнами в торговельно-економічній співпраці. "Хоча є окремі питання за незначними товарними групами, які виникають на тлі міністерств економіки".
Разом з тим, Сидорський сказав: "Я працюю з четвертим складом вашого уряду, і мені завжди говорять, що ці (окремі питання) не є проблемою, але вона залишається".
Він висловив сподівання, що наявні проблемні питання все-таки вдасться вирішити змішаній українсько-білоруській комісії під головуванням перших віце-прем'єрів обох країн, яка відновила свою роботу. "Зокрема, щодо сірників і решті всіх проблем, які сьогодні надумані", - підкреслив Сидорський.
У свою чергу Турчинов заявив, що сьогоднішнє 14-е засідання українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічної співпраці пройшло успішно і особливих зауважень в ході обговорення питань порядку денного не було. Він відзначив, що торговельно-економічні відносини країн розвиваються динамічно, зокрема завдяки тому, що розвиток економік був синхронізований свого часу.
Турчинов також підкреслив, що немає таких проблем у відносинах між двома країнами, які не можна було б вирішити, і висловив думку, що Україна і Білорусь ще не до кінця використали можливості двосторонньої співпраці.
15-е засідання міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічної співпраці пройде в жовтні 2008 року в Києві.
Як відомо, Україна ввела в 2003 році антидемпінгове мито від 8,8 до 95,7% на сірники виробництва Росії і Білорусі за заявкою держпідприємства ”Рівненська сірникова фабрика”. Митна надбавка діятиме до 27 вересня 2008 року.
У свою чергу Міністерство закордонних справ Білорусі пропонує ввести антидемпінгові мита на карамельну продукцію з України за наслідками проведеного антидемпінгового розслідування. Об'єктом розслідування була карамельна продукція (карамель, ірис, м'які цукерки), що містить і не містить какао.
МЗС встановило, що постачання українській карамелі за демпінговими цінами завдають збитку білоруським виробникам аналогічної продукції. В період розслідування (з 2003 по 2005 рік) під час зниження споживання карамелі на 8% об'єм виробництва білоруської карамелі знизився на 32%, об'єм реалізації - на 26%.
Частка білоруської карамелі в об'ємі споживання цієї продукції в Білорусі знизилася на 17 процентних пунктів до 65% при одночасному зростанні об'ємів імпорту карамелі з України у 3 рази і збільшенні її частки в об'ємі споживання з 8% до 23%.
Що стосується енергетики, то Україна готова запропонувати Білорусі 280 мВт експортної потужності за умови узгодження ціни електроенергії, не нижчої за ту, яка склалася на Оптовому ринку (ОРЕ). Про це 19 лютого під час "гарячої лінії" повідомив журналістів міністр палива і енергетики Юрій Продан. За його словами, сторони вже почали відповідний переговорний процес.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас