Ющенко: Основна проблема з розрахунками за газ 2007 р. вирішена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Основна проблема з розрахунками за газ 2007 р. вирішена

Енергетика
149
Основна проблема в розрахунках із заборгованості НАК "Нафтогаз України" перед російською стороною за спожитий в 2007 р. газ фактично вирішена, заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко за підсумками зустрічі з першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим. Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Ющенко отримав підтвердження від уряду, що станом на вечір 26 лютого "Нафтогаз України" перерахував 2 млрд 200 млн грн платежів компаніям-постачальникам газу до України.
Глава держави повідомив, що увечері у вівторок мав ще одну розмову з Президентом Російської федерації Володимиром Путіним, у ході якої проінформував про виконання домовленостей в газових відносинах, які були досягнуті на найвищому рівні під час візиту Ющенка до Москви. "Мене не влаштовує ситуація, коли виконання цих домовленостей двох президентів практично стоїть під загрозою. Потрібно прийняти по суті "аварійні заходи" для того, щоб забезпечити розрахунки по 2007 р., - сказав Президент. - На момент нашої розмови основна проблема з розрахунками за 2007 р. була знята".
Раніше сьогодні Турчинов заявив, що борг НАК "Нафтогаз України" перед RоsUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" погашений. Як доказ він продемонстрував представникам ЗМІ платіжні доручення. "Це свідчить про те, що питання боргу України на 1 січня 2008 р. закрите. Уряд підтримав фінансово НАК "Нафтогаз України", не дивлячись на важку фінансову спадщину, яка нам дісталася - порожні рахунки компанії і борг у розмірі 5,2 млрд", - підкреслив перший віце-прем'єр.
Турчинов виразив надію, що досягнуті в Москві домовленості будуть реалізовані. "І я сподіваюся, що це приведе до того, що буде укладений довгостроковий договір на постачання газу до України згідно з досягнутими в Москві домовленостями за ціною 179 дол. за 1 тис. куб. м", - відзначив він.
Відзначимо, за даними прес-служби "УкрГазЕнерго", борг НАК "Нафтогаз України" перед СП "УкрГазЕнерго" за спожитий природний газ станом на 21:00 26 лютого, по закінченню операційного банківського дня, складав 3,388 млрд грн.
Варто відзначити, що вчора офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір компанії скоротити постачання газу до України з 9:00 3 березня 2008 р. За його даними, в даний час триває неоформлене споживання російського газу, в Україні вже "осіло" 1,9 млрд куб. м російської сировини. 14 лютого 2008 р. "Нафтогаз України" офіційно визнав наявність боргу перед СП "УкрГазЕнерго" у розмірі більше 5,28 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас