Порошенко: Одними монетарними заходами інфляцію не подолати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Одними монетарними заходами інфляцію не подолати

Казна та Політика
214
Одними монетарними заходами інфляцію подолати не вдасться. Про це журналістам заявив сьогодні голова наглядової ради Національного банку України Петро Порошенко. Він також зазначив, що виконання цих заходів не допоможе забезпечити зростання інфляції за підсумками 2008 р. в межах прогнозованих 9,6%, оскільки "є об'єктивні дані - подорожчання енергоносіїв та продовольства на світовому ринку".
Порошенко також зазначив, що здійснення монетарної політики Нацбанком не потребує узгодження ані з парламентом, ані з Кабінетом міністрів. За Конституцією це є виключно компетенція і відповідальність НБУ, підкреслив він. Нацбанк на сьогодні стерилізував значні кошти, скоротив монетарну базу і грошову масу.
Крім того, голова наглядової ради НБУ заявив, що Нацбанк не пропонував збільшити прогнозований рівень інфляції до 12%, як заявляв 18 лютого перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов.
"Наскільки мені відомо, Володимир Стельмах участі в засіданні (Кабінету міністрів) не брав, ані на правлінні, ані на раді НБУ мені не відомо, щоб хтось виходив з такою пропозицією", - наголосив Порошенко. Водночас він зауважив, що не бачить розбіжності у поглядах на шляхи подолання інфляції між урядом, НБУ та Президентом. "Прогнози стверджують, що на сьогодні нам необхідно спільно працювати в спільному напрямку, але кожен - зі своєю зоною відповідальності. - заявив він. - Нацбанк відповідає в межах своєї компетенції за частину монетарних заходів. Ці заходи з початку року працюють ефективно: базова інфляція на сьогодні є мінімальною і близька до нуля".
У свою чергу, Кабінету міністрів необхідно розробити та направити до Верховної Ради і НБУ комплекс антиінфляційних пропозицій, зазначив Порошенко, додавши, що поки що наглядова рада НБУ таких пропозицій не отримувала. "Я б хотів, щоб на сьогоднішній день ми не розігрівали інфляційні страхи, а засукали рукава і стали до роботи… Ситуація в світовій економіці однозначно мотивує гілки влади до співпраці, бо загроза інфляції є надзвичайно високою", - резюмував він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас