За фактом розтрати майже 185 млн грн при обладнанні Метрологічного центру НАК ГПУ порушила справу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За фактом розтрати майже 185 млн грн при обладнанні Метрологічного центру НАК ГПУ порушила справу

Кримінал
207
За фактом розтрати майже 185 млн грн при обладнанні Метрологічного центру НАК "Нафтогаз України" в Боярці порушено кримінальну справу.
Про це РБК-Україна повідомила речник Головного управління з боротьби з організованою злочинністю Олена Мельник.
За її словами, ГУБОЗ МВС України отримало оперативну інформацію про діяльність групи з ознаками організованості з числа службових осіб одного з підрозділів НАК і низки комерційних структур, які протягом тривалого часу здійснюють привласнення державних коштів, які виділяються НАК на будівництво Метрологічного центру у м. Боярка Київської області.
Перевірку зазначеної інформації здійснено спільно з Генеральною прокуратурою України. У ході перевірки встановлено, що з березня 2005 р. між НАК "Нафтогаз України" та одним з ТОВ (м. Феодосія, директор К.) укладено угоду підряду на будівництво Міжнародного метрологічного центру у м. Боярка.
У подальшому на виконання наказу НАК повіреним будівництва Центру була визначено ДК "Укратрансгаз", на яку покладено виконання функцій замовника щодо завершення будівництва за угодою.
ТОВ на підставі зовнішньоекономічних контрактів з однією з бельгійських фірм ввезено обладнання вартістю понад 19 млн. грн, які оприбутковано у листопаді 2005 р. - січні 2006 р., як комплектуючі до технологічних вузлів.
За умовами угод обладнання пройшло сертифікаційні випробування і підлягало монтажу на об'єкті будівництва Метрологічного центру.
Проте замість проведення монтажних робіт, директором ТОВ К. 14 квітня 2006 р. безпідставно укладено угоду субпідряду про виготовлення технологічних вузлів із іншим ТОВ (м. Київ), діяльність якого має ознаки фіктивності, і замість монтажу на об'єкті обладнання передано цьому ТОВ ніби-то для вдосконалення.
Незважаючи на відсутність первинних документів про виконання угоди субпідряду, замовником будівництва обладнання прийнято до монтажу із зазначенням українського виробника. Розрахунки із генеральним підрядником за поставлене обладнання проведено за цінами придбання його у ТОВ, яке мало ознаки фіктивності, без відповідних документів щодо підтвердження відповідності (сертифікати, якісні посвідчення заводу-виробника).
Внаслідок цієї фінансово-господарської операції вартість стендів іноземного виробництва безпідставно збільшено із 19 млн грн до 59 млн 653 тис. грн, тобто майже на 40 млн грн.
Також правоохоронці встановили ще один епізод діяльності службових осіб ТОВ-підрядника будівництва Метрологічного центру, що має ознаки привласнення коштів НАК "Нафтогаз України" на суму близько 140 млн грн.
За матеріалами спільної перевірки, проведеної працівниками Головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС України та Генеральної прокуратури, порушено кримінальну справу за фактом скоєння службовими особами двох ТОВ злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння державними коштами, вчинені повторно за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас