НБУ: Вартість купівлі ПриватБанком понад 75% акцій ЄБРЗ буде визначена за підсумками повернення проблемних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Вартість купівлі ПриватБанком понад 75% акцій ЄБРЗ буде визначена за підсумками повернення проблемних активів

459
Остаточна вартість покупки ПриватБанком (Дніпропетровськ) понад 75%+1 акція ВАТ "Європейський банк розвитку та заощаджень" (ЄБРЗ, Сімферополь, АРК) буде визначена за підсумками повернення проблемних активів ЄБРЗ, повідомив директор дирекції банківського регулювання та нагляду Нацбанку України (НБУ) Олександр Кіреєв.
"У принципі, там угода така, що якщо щось вертається, то збільшується вартість. Але поки з півтора місяця нічого не вертається. Тому немає вартості, її не можна визначити", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
Як повідомлялося, рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" заявило про виникнення кризи ліквідності в ЄБРЗ на початку лютого-2008. Через кілька днів Нацбанк повідомив, що 11 лютого ПриватБанк уклав угоду про покупку понад 75% ЄБРЗ: угода була підписана в рамках нової процедури НБУ з реструктуризації проблемних банків шляхом визначення для них стратегічного інвестора, що бере на себе зобов'язання щодо оздоровлення таких установ.
Раніше власники ЄБРЗ планували продаж більше 50% акцій кредитно-фінансової установи компанії Dubai Financial Group (Об'єднані Арабські Емірати) і міжнародної інвестиційної компанії Sabre Capital Worldwide (Великобританія).
За словами директора дирекції банківського регулювання та нагляду НБУ, Dubai Financial Group і Sabre Capital Worldwide не зверталися в НБУ за одержанням дозволу на покупку акцій ЄБРЗ.
"НБУ нікому не відмовляв, - це головне. Тобто, вони (Dubai Financial Group і Sabre Capital Worldwide) уже із травня місяця з десяток разів були в Нацбанку та обіцяли, що вони входять інвестором. Але результату входження - фінансування з боку цих фірм - не було. Переговори йшли, але банк потрапив у середині грудня в стан неплатоспроможності та втрати ліквідності. Ми ж не можемо чекати довго", - відзначив Кіреєв.
Щодо підстав для вибору нового стратегічного інвестора для ЄБРЗ директор дирекції банківського регулювання та нагляду пояснив, що ПриватБанк є не тільки найбільшою в Україні кредитно-фінансовою установою, але й має у своєму розпорядженні необхідну інфраструктуру для стягнення активів.
"Є (у ПриватБанку) свої колекторські фірми, величезна інфраструктура по всій Україні. Для нас цей банк був цікавий тим, що можна було повертати активи, які вкладені і не вертаються. Близько 60 млн грн уже було простроченої заборгованості", - сказав Кіреєв.
При цьому він висловив упевненість, що зриву цієї угоди не буде і ПриватБанк продовжить відновлювати фінансову стабільність банку. "Зриву (угоди) не буде. ПриватБанк має наміри залишатися в цьому банку", - сказав Кіреєв.
ВАТ "Європейський банк розвитку та заощаджень" (раніше - Об'єднаний комерційний банк) заснований в 1991 році. За даними банку, на 1 січня 2008 року його найбільшим акціонером був Євген Корніков (38,8053%). За даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 жовтня 2007 року банк займав 92-е місце (671 млн грн) серед 175 банків, що діяли в країні.
ЗАТ "ПриватБанк", найбільша в Україні за розміром загальних активів (на 1 січня 2007 року - 56,211 млрд грн) кредитно-фінансова установа, засновано в 1992 році. За даними банку, на 1 січня 2008 року його основними акціонерами були Геннадій Боголюбов (43,44) і Ігор Коломойський (43,44%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас