Асоціація міст України просить президента повернути попередню редакцію закону про держзакупівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація міст України просить президента повернути попередню редакцію закону про держзакупівлі

Казна та Політика
154
Асоціація міст України просить президента України Віктора Ющенка повернути колишню редакцію закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".
Як повідомляється у зверненні до глави держави, "принципова позиція асоціації полягає в тому, що для оперативного вирішення наболілих проблем необхідно якомога швидше відновити чинність закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" у редакції, що діяла до внесення змін законами України №2664-IV від 16.06.2005 р., №3205-IV від 15.12.2005 р. і №424-V від 01.12.2006 р."
При цьому члени асоціації вважають, що внесенням часткових змін у чинний закон про держзакупівлі неможливо розв'язати сформовану в країні ситуацію, тому що змін потребує вся система тендерних закупівель.
Разом з тим члени асоціації вважають за необхідне почати роботу над новою редакцією закону про публічні закупівлі з урахуванням міжнародного досвіду тендерного законодавства.
Як повідомлялося, Верховна Рада 12 лютого підтримала в першому читанні проект змін у закон про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, що пропонують збільшити мінімальну вартість предмета закупівлі, при якій замовники торгів зобов'язані проводити процедуру державних закупівель. Законопроект був запропонований народними депутатами Романом Зваричем (фракція НУ-НС) Андрієм Кожем’якіним (фракція БЮТ). За законопроект проголосували 282 народні депутати з 445 зареєстрованих. Не голосували депутати "Нашої України - Народної самооборони" і Блоку Литвина. Після цього голосування аналітики стали говорити про можливе переформатування коаліції.
Законопроектом передбачається спрощення механізму проведення процедури держзакупівель, товарів, робіт і послуг, у тому числі на місцевому рівні, збільшити мінімальні вартісні межі предмета закупівлі, при яких замовники торгів зобов'язані проводити процедури державних закупівель, передбачені законом.
У заяві НУ-НС, що пояснює, чому фракція блоку 12 лютого "не віддала жодного голосу за законопроект, головною метою якого є ціною незначних змін зберегти існуючу корупційну систему та руйнівну для країни систему держзакупівель", відзначалося, що блок бачить загрозу в існуванні Тендерної палати і наполягає на її ліквідації.
У той же час керівник секретаріату президента України Віктор Балога висловив надію, що при доопрацюванні прийнятого в першому читанні законопроекту про придбання товарів і послуг за державні кошти в нього будуть внесені істотні зміни, які ліквідують можливості для корупції та зловживань при здійсненні тендерних процедур. В.Балога нагадав, що президент пропонував істотно змінити функції Тендерної палати, скасувати спеціальну міжвідомчу комісію та ввести механізм громадського контролю.
Президент України заявив, що не підпише нову редакцію закону про держзакупівлі, що 12 лютого прийняла в першому читанні Верховна Рада. Глава держави вважає, що цей законопроект фактично зберігає непрозорі схеми тендерів і залишає широке поле для спекуляцій у сфері державних закупівель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас