ДПАУ погрожує мінімізаторам донарахуваннями податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ погрожує мінімізаторам донарахуваннями податків

Казна та Політика
423
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) знайшла ще один спосіб донарахування податків. З 1 квітня можуть бути введені нові методи визначення звичайної ціни.
На думку податківців, це повинно скоротити можливості для мінімізації та збільшити надходження в бюджет на 3 млрд грн. Експерти ж побоюються, що такі методи позбавлять підприємців маркетингових інструментів і не дозволять проводити гнучку цінову політику.
На сьогоднішнім засіданні Кабінету міністрів глава ДПАУ Сергій Буряк має намір обговорити з урядом законопроект "Про застосування звичайних цін при проведенні податкового контролю", розроблений його відомством. У ДПАУ пропонують застосовувати нові методи визначення звичайної ціни (ЗЦ; основа для визначення розміру податкових відрахувань підприємства), тому що нині чинні норми закону "Про оподаткування прибутку підприємств" недосконалі та дозволяють підприємцям трактувати їх по-своєму.
У випадку схвалення пропозиції ДПАУ з 1 квітня буде розширений список методів розрахунку звичайних цін. До двох існуючих - "ціни перепродажу" і "видатки плюс" - додадуть методи "аналогів продажів" і "балансової вартості". Суть першого із пропонованих методів полягає у визначенні ЗЦ, виходячи з вартості ідентичних товарів у компаній, не пов'язаних із продавцем. Другий метод у ДПАУ називають найбільш простим. Він ґрунтується на даних бухгалтерського обліку підприємства. Для визначення ЗЦ податкова може застосовувати будь-який або всі чотири із запропонованих методів.
Крім того, законопроект передбачає поширення ЗЦ на чотири види операцій: зовнішньоекономічні, бартерні, зі зв'язаними особами і платниками на інших правилах і ставках оподатковування. За словами заступника директора департаменту податку на прибуток і інші податки і зборів ДПАУ Олексія Задорожного, вони найбільш ризикові. У відомстві впевнені, що нові норми унеможливлять підписання контрактів за заниженими цінами та створення штучної збитковості на підприємствах для ухилення від оподатковування.
У ДПАУ підрахували, що тільки в 2008 році можна буде збільшити надходження в бюджет від податку на прибуток на 1 млрд грн, від ПДВ - на 2 млрд грн. А платникам податківці обіцяють знизити кількість перевірок. "Коли вони зрозуміють, що цей механізм може працювати, то в них не буде бажання використовувати ціновий механізм для мінімізації податкових зобов'язань - їхні відрахування виростуть, а в нас відпаде необхідність часто перевіряти", - пояснює Задорожний.
У Держкомпідприємницва відзначають, що розроблений ДПАУ законопроект позбавлений конкретики, і наполягають на його доопрацюванні перед обговоренням у Кабміні. За словами заступника глави комітету Ольги Сахненко, у документі відсутні механізми визначення методів, а також права та обов'язки сторін. Передбачається, що Кабмін буде визначати правила гри, а це функція законодавчої влади. Фінансовий директор аудиторської фірми "Контракт-Аудит" Андрій Єлисєєв додає, що нові методи оцінки відіб'ються в першу чергу на діяльності торговельних компаній, які часто проводять рекламні акції. "Важко буде проводити рекламні акції - продавати нижче звичайної ціни, - адже платити прийдеться по повній", - обурюється експерт. Крім того, відзначають аналітики, при проведенні оцінки податківці не будуть ураховувати сезонні коливання цін або зміну кон'юнктури ринку, а також індивідуальну вартість оренди виробничих площ і рівень зарплати, які часто закладаються у вартість товару. Незалежний експерт Олександр Кирш упевнений, що всі ці фактори дають привід податківцям застосовувати всі методи оцінки, а це збільшить кількість перевірок: "Їм же потрібно бюджет наповнювати, а чим більша донарахована сума, тим більше платежів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас