Societe Generale виявив у себе дефекти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Societe Generale виявив у себе дефекти

Валюта
248
Французький банк Societe Generale оприлюднив перші результати внутрішнього розслідування діяльності трейдера Жерома Кервьєля, які привели до втрати банком 4,9 млрд євро.
Комісія, що проводила розслідування, дійшла висновку, що система внутрішнього контролю банка недостатньо ефективна та не дозволяє запобігти масштабним махінаціям. Банк пообіцяв поліпшити нагляд над діяльністю співробітників і впровадити систему безпеки, засновану на використанні біометричних даних і персоніфікації операцій.
У минулу середу французька банківська група Societe Generale (SocGen) опублікувала звіт за результатами внутрішнього розслідування діяльності свого трейдера Жерома Кервьєля. Нагадаємо, 24 січня SocGen оголосив про втрату 4,9 млрд євро. Винуватцем найбільшого в історії шахрайства банк називає 31-річного трейдера Жерома Кервьєля.
За заявою банку, він протягом декількох років відкривав понадлімітні позиції на ф'ючерси на європейські фондові індекси. Загальна сума відкритих позицій склала 50 млрд євро. Адвокати Кервьєля наполягають на тому, що група SocGen намагається звалити провину на свого співробітника, щоб відволікти увагу від втрат, зазнаних банком через кредитну кризу.
SocGen одержав в IV кварталі 2007 року чистий збиток 3,35 млрд євро проти 1,18 млрд євро чистого прибутку в IV кварталі 2006 року. За підсумками 2007 року чистий прибуток банку впав до 947 млн євро з 5,22 млрд євро роком раніше. SocGen підрахував, що без інциденту з Жеромом Кервьєлем його чистий збиток в IV кварталі склав би 131 млн євро, а за весь рік він заробив би 4,17 млрд євро чистого прибутку.
Відразу після виявлення втрат SocGen створив спеціальну комісію з розслідування дій трейдера, у яку ввійшли незалежні члени ради директорів банку та аудитори PricewaterhouseCoopers. Комісія дійшла висновку, що система внутрішнього контролю в SocGen була недостатньо ефективною. Це привело до того, що банк не зміг запобігти настільки великому шахрайству.
У звіті говориться, що "співробітники банку не проводили систематичних перевірок" діяльності трейдера, а сам банк не володіє "системою контролю, що могла б запобігти шахрайству".
З липня 2006 року по вересень 2007 року комп'ютерна система внутрішнього контролю 75 разів (саме стільки разів Жером Кервьєль здійснював несанкціоновані операції або його позиції перевищували припустимий ліміт) видавала попередження про можливі порушення. "Співробітники відділу моніторингу ризиків банку не здійснювали детальних перевірок за цими попередженнями", - говориться у звіті комісії.
Керівництво банку заявило, що продовжує "перевіряти всіх знайомих Жерома Кервьєля в банку, особливо в управлінні внутрішнього контролю", на предмет їхньої можливої співучасті в шахрайстві. Справа в тому, що Жером Кервьєль один час працював саме в управлінні внутрішнього контролю і був дуже добре обізнаний про роботу цієї системи. Крім того, за словами менеджерів банку, Жером Кервьєль добре розбирався в інформаційних технологіях.
Це допомагало йому обманювати систему комп'ютерного контролю, що не могла визначити, що це саме він відкривав понадлімітні позиції.
У звіті про результати перевірки трейдера SocGen говориться, що за підсумками розслідування ухвалено рішення "істотно зміцнити процедуру внутрішнього нагляду над діяльністю співробітників SocGen". Це буде зроблено за допомогою більш строгої організації роботи різних підрозділів банку та координації їхньої взаємодії.
Також будуть вжиті заходи, що дозволяють відслідковувати і персоніфікувати трейдерські операції співробітників банку за допомогою "зміцнення системи IT-безпеки та розробки високотехнологічних рішень по персональній ідентифікації (біометрії)".
Однак на цьому внутрішнє розслідування не закінчується, його результати будуть оприлюднені 27 травня на щорічних зборах акціонерів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас