Ставки по іпотечних кредитах виростуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки по іпотечних кредитах виростуть

319
Торік півмільйона українців заклали своє майно для одержання позик. За даними Міністерства юстиції, найбільше застав оформлюється для одержання іпотечних позик. В 2007 р. таких кредитів було видано майже 216 тис., в 2006 р. - 210 тис. На другому місці перебуває застава транспортних засобів - оформлено 201 тис. таких договорів.
Лідерство з видачі кредитів як і раніше втримує Київ, на його частку припадає 15% всіх кредитів під заставу майна. В 2007 р. у Києві було видано 31,5 тис. іпотечних кредитів під заставу нерухомості, в 2006 р. - 25,1 тис. Серед лідерів за кількістю укладених іпотечних договорів Донецька, Дніпропетровська, Одеська та Харківська області. Найменше удаються до застави власного майна жителі Волинської, Тернопільської, Херсонської, Рівненської, Київської областей і Криму.
Таким чином, населення включилося в нерухоме ралі - збільшення кількості виданих іпотечних кредитів триває, навіть незважаючи на постійне підвищення вартості нерухомості. Однак в 2008 р. ця тенденція, швидше за все, переміниться. Наприкінці 2007 - початку 2008 р. низка банків посилила умови видачі кредитів, підвищивши ставки в доларах на 0,1-2%. Серед них Укрсиббанк, "ПУМБ" і ПриватБанк. Крім цього підвищилися вимоги банків до початкового внеску: ПриватБанк збільшив мінімум початкового внеску для іпотечних позичальників з 20% до 30% вартості житла, а "Райффайзен Банк Аваль" - з 15% до 20%.
За прогнозами банкірів, жорсткість умов видачі кредитів буде спостерігатися і в 2008 р. Така жорстка політика банків пов'язана із труднощами залучення капіталу на зовнішніх ринках і діями НБУ зі скорочення розриву між строками активів і пасивів.
На думку голови правління банку "Фінанси та кредит" Володимира Хливнюка, у найближчому майбутньому банки будуть змушені стримувати темпи збільшення видаваних позик і скорочувати строки кредитування. У результаті введення в дію 458-ї постанови Нацбанку банки з істотними розривами в строках активів і пасивів будуть змушені переорієнтуватися з довгих споживчих кредитів (авто та іпотека) на кредитування компаній.
Самі ж іпотечні кредити подорожчають ще як мінімум на 1% протягом найближчих місяців. Такі зміни небезпечні скороченням попиту на нерухомість. Адже більше 60% угод на ринку житла здійснюється за допомогою кредитування. Зниження обсягів іпотечного кредитування приведе до різкого падіння попиту на житло і, як наслідок, - до зниження цін. А це, у свою чергу, небезпечне падінням вартості застав, які банки набрали під видачу іпотечних позик, і необхідністю їхньої переоцінки. Для кредитно-фінансових установ така ситуація загрожує необхідністю збільшити обсяги резервування, а для позичальників - ризиком підвищення процентних ставок по раніше виданих кредитах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас