ПФТС збираються перетворити в акціонерне товариство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС збираються перетворити в акціонерне товариство

Фондовий ринок
242
Головну біржу країни - ПФТС - перетворять в акціонерне товариство. Зараз ПФТС, на частку якої припадає близько 90% загального обсягу торгів цінними паперами в країні, - це асоціація 278 брокерів.
Деякі члени біржі говорять, що рішення про її корпоратизацію вже прийнято. "Ми схвалили таку ідею на останньому засіданні ради ПФТС, - підтверджує голова правління Банку НРБ Владислав Кравець. - Тобто біржа стане відкритим акціонерним товариством, що дозволить залучати грошові ресурси і стратегічних партнерів". За словами Кравця, згодом акції майданчика, можливо, будуть котируватися на українському фондовому ринку. Інші учасники біржі відзначають, що перетворення ПФТС в акціонерне товариство - це тільки плани. "Варіант корпоратизації ПФТС буде розглядатися", - говорить президент біржі Ірина Зоря. На її думку, акціонування - це можливість залучити кошти "для виходу майданчика на принципово новий рівень".
Зоря відзначає, що обов'язкова умова, за якої ПФТС може стати акціонерним товариством, - те, що контрольний пакет акцій біржі залишиться в українських учасників фондового ринку.
При цьому керівник фондового майданчика не відкидає, що стратегічним партнером ПФТС може стати один з великих світових гравців.
Зараз ПФТС - це неприбуткова організація, доходи якої формуються із плати за підключення (максимум 50 тисяч гривень із брокера), членських внесків (1250 гривень на квартал) і абонплати (у середньому 1000 гривень на місяць). Плату або відсоток за транзакцію біржа не стягує, тому її дохід не залежить від обсягу торгів. Цих грошей вистачає тільки на підтримку роботи і незначне відновлення програмного забезпечення майданчика. За оцінками фахівців, для того щоб провести повномасштабну модернізацію, ПФТС знадобиться від 3 до 15 мільйонів доларів. Інвестувати такі гроші в те, що є "колективною власністю", ніхто з торговців цінними паперами, зрозуміло, не має наміру.
Тому більшість із них говорить, що зміна організаційно-правової форми ПФТС - це неминучий процес. "Корпоратизація біржі дасть їй гнучкість і можливість залучати необхідні для модернізації ресурси, а без цього їй буде досить важко зберегти свою частку ринку в довгостроковій перспективі", - відзначає директор інвесткомпанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
Начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман припускає, що керівництву ПФТС прийдеться докласти чимало зусиль, щоб довести всім членам, що корпоратизація - це дійсно необхідний захід, і що їхні інтереси при цьому не постраждають. "Наприклад, пообіцяти всім учасникам продати або передати акції "нової" ПФТС", - пропонує він.
На сьогоднішній день нестачі в охочих стати співвласниками ПФТС немає - всі опитані керівники інвестиційних компаній і банків висловили готовність придбати акції біржі. "Ми б із задоволенням це зробили. Причому я розглядаю таку покупку саме як інвестиції в перспективний актив, вартість якого може згодом збільшитися, а не витрату на розвиток інфраструктури українського фондового ринку", - говорить президент компанії "Кінто" Сергій Оксанич.
Правда, є ще одна проблема - оцінити, скільки коштує ПФТС, зараз досить важко. Голова наглядової ради групи "Сократ" Роман Сазонов припускає, що ціна біржі - від 50 до 100 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас