Олімпійські ігри виросли в ціні вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпійські ігри виросли в ціні вдвічі

Казна та Політика
157
Масштабний спортивний захід, що відбудеться в 2014 році в Сочі, буде коштувати щонайменше у два рази більше, ніж очікувалося. Помилки в розрахунках були допущені, насамперед, при оцінці витрат на викуп землі, - Єнс Хартманн.
Витрати на Олімпіаду-2014, що пройде в російському курортному місті Сочі, на Чорному морі, прямо-таки зашкалюють. Глава російської Рахункової палати Сергій Степашин заявив на засіданні уряду, що спочатку заплановані видатки 314 млрд рублів (8,7 млрд євро) уже перевищені щонайменше у два рази. Він зажадав від відповідальних осіб переробити план витрат протягом двох місяців.
Семен Вайншток, голова держкорпорації "Олімпбуд", виходить із того, що початковий план видатків не може бути дотриманий. Насамперед, значно дорожче, ніж за початковими оцінками, обійдеться викуп землі.
Олімпійські ігри в Сочі будуть в основному фінансуватися державою. З 314 млрд рублів, відведених на підготовку до Олімпіади, 185 млрд рублів надійдуть у рамках так званої федеральної програми "Розвиток міста Сочі як гірничо-кліматичного курорту". Решту суми повинні надати приватні інвестори. Поки неясно, як буде виглядати символ сочинської Олімпіади. Вибір іде між Дідом Морозом, білим ведмедем, дельфіном на лижах і сніжинкою.
Великими приватними інвесторами стануть, як видно, олігарх Олег Дерипаска, власник холдингу "Базовий елемент", а також підконтрольний державі газовий монополіст "Газпром". Найбагатший росіянин володіє часткою і в австрійському будівельному концерні Strabag. У той час як Дерипаска взяв на себе розширення аеропорту в Адлері, що недалеко від Сочі, а також створення розкішного місця відпочинку із власним портом для яхт і будівництво олімпійського села, "Газпром" будує в Червоній галявині, розташованій на відстані 40 км від Сочі, власний гірськолижний район разом з курортним селищем.
Такі австрійські компанії, як Strabag або Doppelmayr, сподіваються одержати завдяки партнерству з Дерипаскою або "Газпромом" великі замовлення. За словами головного організатора Вайнштока, тільки для олімпійських об'єктів необхідно 4200 гектарів землі. 600 з них дотепер належали приватним власникам. "На покупку землі було заплановано витратити 95 млрд рублів (2,63 млрд євро). Але в реальності сума може бути і більша", - попередив Вайншток.
Одночасно множиться кількість конфліктів навколо власності на землю. Громадянські ініціативи обвинувачують Кремль у тому, що той хоче силою відібрати землю у власників. А оскільки в Сочі найчастіше власність на землю оформлена юридично некоректно, розпалюються палкі суперечки про дорогі ділянки.
Такі організації, як Greenpeace, World Wide Fund for Nature (WWF), і тисячі російських громадян уже висловили свої протести проти проведення Олімпійських ігор у Сочі. Greenpeace планує подати позов проти МОК, якщо в нинішні плани з будівництва, які завдадуть шкоди, зокрема, ареолу проживання бурих ведмедів, не будуть внесені зміни.
До ризиків, пов'язаних з витратами, належить і модернізація шляхів сполучення. Так, попередній кошторис видатків на створення нової залізничної мережі, а також розширення дорожнього будівництва тільки до 2009 року вже переступив 900 млн євро. Про це повідомив міністр транспорту РФ Ігор Левітін. Московська економічна газета "Ведомости" писала про "дорогі плани": ці Ігри стануть найдорожчими за всю історію.
Місто Сочі у свій час було улюбленим місцем відпочинку представників радянського робітничого класу і тепер, завдяки Олімпіаді, повинно стати першокласним літнім і зимовим курортом. Регіон Сочі, розташований на "російській Рив'єрі" Чорного моря, межує із Кавказьким гірським хребтом.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас