Банки залишаться під обстрілом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки залишаться під обстрілом

Кримінал
325
Приватні охоронні агентства ще нескоро одержать дозвіл використовувати вогнепальну зброю. Асоціація українських банків повідомила банки, що з Верховної Ради відкликаний законопроект "Про охоронну діяльність".
"Надійшло багато пропозицій. Ми хочемо доопрацювати законопроект і направити його знову. Це займе днів 15-20", - пояснив автор документа депутат від НУНС Геннадій Москаль.
Законопроект вважається одним із ключових документів, необхідних для озброєння приватних охоронців. Прес-секретар Держслужби охорони Наталя Вишневська розповіла, що в цьому документі дуже чітко виписані всі моменти, що стосуються використання зброї при забезпеченні безпеки.
"Лише після прийняття на законодавчому рівні всіх цих норм можна говорити про озброєння співробітників недержавної безпеки. Поки ж неконтрольований запуск зброї в охоронну, як, втім, і будь-яку іншу сферу діяльності, може привести до негативних наслідків", - вважають у ДСО.
Геннадій Москаль, що є також радником міністра внутрішніх справ, додав, що одного законопроекту "Про охоронну діяльність" недостатньо. "Доступ (до зброї) вони не одержать ніколи - у нас немає закону "Про зброю". Сьогодні за законом можна піти і відібрати в будь-якої воєнізованої охорони короткоствольну бойову зброю", - вважає депутат.
На його думку, потрібно спочатку прийняти закон про мисливську зброю, потім - про нагородну. Лише після цього можна починати поетапно відкривати доступ до короткоствольної зброї.
Така обережність незайва. "На 40 млн. населення тільки 2 млн. офіційно є на обліку у зв'язку із психічними захворюваннями. А скільки таких людей, які не перебувають ні на яких обліках, з якими говориш, а вони плавають у космосі? Подивіться, скільки самострілів і самогубств серед працівників міліції. Це люди, які пройшли професійну підготовку", - упевнений Москаль.
Таким чином, озброєним грабіжникам приватні охоронці не зможуть протиставити нічого. Це значить, що дрібні відділення банків, де тримати працівників Держслужби охорони невигідно, залишаються під реальною загрозою пограбування.
Анонімне джерело в Держслужбі охорони стверджує, що за останній рік тільки в Києві зафіксовано біля десяти випадків нальотів на банки, а по Україні таких подій набагато більше.
Останній відомий інцидент - викрадення 8 тис. грн. і $8 тис. з відділення банку "Надра" 1 лютого. До цього об'єктами уваги грабіжників стали Індекс-банк, Укрпромбанк, Ощадбанк, "Райффайзен Банк Аваль" і ПриватБанк. У всіх цих випадках, стверджує джерело, грабіжники нападали саме на відділення, які охоронялися представниками приватних охоронних фірм.
Банкірів не зовсім влаштовує такий стан справ. Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко нагадує, що за схоронність коштів банку несуть його власник і голова правління. І вони ухвалюють рішення щодо системи охорони банку. "Це не справа банків - утримувати свої охоронні структури. Ми хочемо виходити на ринок послуги охорони та замовляти охорону відділень, інкасацію. На ньому на умовах конкуренції повинні бути присутнім всі суб'єкти, а ми виберемо кращий варіант для себе - за ціною і якістю. Але цього ринку дотепер нема",- ремствує пан Сугоняко.
Втім, АУБ разом із ДСО брала участь у розробці постанови Нацбанку №493 (зареєстрована в Мін'юсті 24 січня цього року, встановлює нові вимоги до організації охорони банків). "Наприклад, ми визначили, при яких обсягах готівки в касах обов'язкова установка відеокамер. Це раціонально. Але це не означає, що присутність ДСО у відділеннях буде обов'язковою, - говорить Сугоняко. - Я впевнений, що якщо буде тривати торішня політика Держслужби охорони зі встановлення реальних цін і поліпшення якості, то банки, які раніше не обслуговувалися, звернуться в ДСО. На цей рік ми навіть погодили, що ціни не будуть рости більше, ніж на 13%. І 99,9% банків уклали угоди із ДСО".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас