Нафта - 100 дол. за барель, бензин - 2 дол. за літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта - 100 дол. за барель, бензин - 2 дол. за літр

Енергетика
2754
Ціна лютневих ф'ючерсів на нафту на Нью-Йоркській товарній біржі знову виросла до $100 за барель (близько 160 л) - уперше з 3 січня цього року, коли ціни на "чорне золото" досягали абсолютного рекорду за всю історію нафтовидобутку.
Настільки помітний стрибок цін багато в чому викликаний ситуативними факторами. Це і рекордне падіння курсу долара до євро - до, скорочення промислових запасів нафти в США, і, нарешті, звичайна спекуляція - нафтові ф'ючерси на тлі прогнозів про подальше збільшення вартості нафти стали улюбленим інструментом спекулянтів .
Але все-таки головна складова збільшення світових цін на нафту - її дефіцит. За підсумками трьох кварталів 2007 року середньосвітовий попит на нафту становив 85,3 млн барелів на день - на 1,1% більше, ніж за той же період 2006 року. При цьому середній добовий видобуток нафти із січня по вересень не перевищував 85,11 млн барелів, а її приріст, за даними Міжнародного енергетичн агентства (IEA/МЕА), склав усього 0,31%.
На тлі явного дисбалансу попиту та пропозиції заяви фінансових аналітиків і експертів світового нафторинку про подальше збільшення цін на нафту і нафтопродукти виглядають цілком обґрунтовано. Для більшості роздрібних ринків перевищення $100 за барель - це в середньому $2 за літр високооктанового бензину. З усіма наслідками, що випливають, - локальними паливними кризами, високою інфляцією і т.д.
Збільшення світових цін на нафту всього на 4,28% не може бути причиною бензинової кризи в Україні вже зараз. Але якщо світова тенденція збережеться, до розпалу посівної внутрішні ціни на високооктановий бензин цілком можуть підскочити до $1,3-1,5 за літр, упевнені незалежні експерти, аналізуючи кон'юнктуру європейського ринку за останні шість місяців.
30 травня 2007 року середня роздрібна вартість бензину марки А-95, за даними UPECO, в Україні становила 4,50 грн/л, зараз - 4,95 грн/л. Ціни за шість місяців виросли рівно на 10%. 30 травня на NYMEX нафта торгувалася по $63,26 за барель. 19 лютого її ціна перевищила $100.1 - збільшення вартості за той же період склало більше 56%.
Ще 2-3 роки тому український ринок нафтопродуктів практично не залежав від світового. Зараз все навпаки. "Дешева" російська нафта, якою підживлювались українські НПЗ, закінчилася приблизно в 2005 році, після прив'язки Росією експортного мита до рівня світових цін. Сьогодні, наприклад, спотові контракти на російську Urals укладаються за ціною $93,68 за барель (умови поставки - CIF, порти Середземномор'я). Український сегмент високооктанового бензину на 80% складається з імпортних нафтопродуктів - оптові (і відповідно роздрібні) ціни на них прямо залежать від світової кон'юнктури.
Травнева ціна нафти на Нью-Йоркській біржі означає, що сировина за ціною $63,26 за барель потрапила на американські НПЗ тільки в липні-серпні. Законтрактована 19 лютого на Нью-Йоркській товарній біржі нафта по $100 за барель потрапить до переробників тільки до кінця квітня, а на американському роздробі нинішній стрибок цін відіб'ється не раніше червня. Те ж відбувається й у Старому Світі - у тому, що світові ціни на нафтопродукти слідом за подорожчанням нафти виростуть як мінімум в 1,5 рази, упевнені практично всі аналітики.
Інтервенція нафтопродуктів зі стабілізаційного фонду, на який сподівається уряд, цін не втримає. У серпні в стабфонді було трохи більше 73,6 тис. т нафтопродуктів: дизельного палива - 28,1 тис. т; А-95 - 10,7 тис. т; А-92 - 23,6 тис. т; А-80 - 11,2 тис. т. При річному споживанні на рівні 1,1 млн т (дані за 2006 рік) такого запасу вистачить приблизно на 2,5 дня. Втім, до зими запаси палива в стабфонді збільшилися в кілька разів. Однак резерви палива на 5-20 днів можуть компенсувати гру на підвищення тільки локальних нафтотрейдерів.
Зараз ціни нафтопродуктів в Україні - одні з найнижчих у Європі. Дешевше тільки в Росії. Однак "низькі" ціни пояснюються не стараннями уряду, а податковими пільгами для імпортерів палива. У тих країнах ЄС, де вартість 95-го близька до рівня $2 за літр, приблизно половина ціни припадає на акциз - своєрідний податок за право їздити на автомобілі.
Ірак: помилка чи стратегія
За даними заступника голови українсько-іракської ділової ради Аль-Азарі Мунтасіра, добовий видобуток нафти в Іраку до війни становив 3,25 млн барелів, з яких близько 45% поставлялося в США. Зараз видобуток в Іраку не перевищує 1,8 млн барелів на день. Ірак володіє третіми за розміром розвіданими запасами нафти - 9,7% від загальносвітових. Падіння видобутку в Іраку (за умови збереження проамериканського уряду в цій країні) страхує США від майбутньої енергетичної кризи, вважають експерти. За різними оцінками, світових запасів нафти вистачить усього лише на 30-50 років.
Скільки буде коштувати нафта?
Саміт глав країн - учасниць ОПЕК, що пройшов 17-18 листопада, погіршив цінову ситуацію на світовому ринку нафти. З одного боку, у підсумковій декларації ОПЕК (Саудівська Аравія, Алжир, Ангола, Венесуела, Індонезія, Ірак, Кувейт, Катар, Лівія, Нігерія та ОАЕ, що контролюють більше 35% світового нафтовидобутку) учасники саміту обіцяють стабільні поставки сировини.
З іншого боку - у підсумковому документі не зафіксовані обсяги збільшення видобутку членами ОПЕК. Крім того, на підвищення грають заяви президента Венесуели Уго Чавеса, що пригрозили США підняти ціни до $200 за барель у випадку агресії американців проти Ірану. А президент Ірану Махмуд Ахмадінежад назвав нинішні середньосвітові ціни на нафту, що наближаються до $100 за барель, заниженими. Ринок відреагував на заяви Чавеса та Ахмадінежада збільшенням нафтових цін на $3 за барель на перших же торгах у Нью-Йорку.
Історія нафтової залежності
3 тис. років до н.е.
Жителі Близького Сходу починають використовувати нафту як паливо і для виготовлення будівельних матеріалів (бітуму та асфальту). Нафту збирають із поверхні відкритих водойм.
347 рік н.е.
У Китаї вперше пробурили нафтові свердловини. Як труби використали стовбури бамбука.
1264 рік
Італійський мандрівник Марко Поло, проїжджаючи по території сучасного Азербайджану, відзначив у щоденнику, як місцеві жителі збирали нафту, що просочується із землі. Приблизно в цей же час нафтою почали торгувати.
Приблизно 1500 рік
У Польщі вперше стали використовувати нафту для освітлення вулиць. Нафта надходила з Карпат.
1849 рік
Канадський геолог Абрахам Геснер уперше одержав гас. В 1857 році винайдена гасова лампа. Гас продається за ціною $0,07 за галон (галон дорівнює 3,785 л, нафтовий барель - 42 галона, або 158,9 л).
1858-1959 роки
Нафту почали добувати в Північній Америці (Канада, провінція Онтаріо), потім у США. Перша свердловина (глибиною 21 метр) пробурена в штаті Пенсільванія.
1870 рік
Джон Рокфеллер створює Standard Oil. До 1877-го компанія контролює 90% нафтовидобутку в США. Політика Standard Oil привела до прийняття в США антимонопольного законодавства. В 1911 році Верховний суд США ухвалив розділити Standard Oil на 39 дрібних компаній.
1878 рік
Томас Едісон винайшов електричну лампочку. Масова електрифікація міст і зниження споживання гасу привели до занепаду світової нафтовидобувної промисловості.
1886 рік
Карл Бенц і Вільгельм Даймлер створили автомобіль, що працював на бензиновому двигуні. Раніше бензин був побічним продуктом, що утворювався при виготовленні гасу.
1896 рік
Генрі Форд починає масове виробництво автомобілів у США. Розвиток автомобілебудування спричинив бурхливе зростання автозаправного бізнесу. В 1921 році в США було 12 тис. АЗС, в 1929-му - 143 тис. Нафта стала розглядатися насамперед як сировина для виробництва бензину.
1903 рік
Перший політ літака братів Райт. В 1920-і роки почалися масштабні дослідження зі створення особливо чистого авіапалива, від характеристик якого прямо залежали літні якості літаків.
1904 рік
Найбільші країни - виробники нафти: США, Росія, сучасна Індонезія, Австро-Угорщина, Румунія та Індія.
1908 рік
Відкриті перші нафтові родовища в Ірані. Для їхньої розробки створена Англо-Перська нафтова компанія (Anglo Persian Oil), пізніше - British Petroleum.
1914-1918 роки
Перша світова війна. Уперше воєнні дії велися в тому числі і з метою одержання контролю над родовищами нафти.
1932-1938 роки
Родовища нафти відкриті в Бахрейні, Кувейті та Саудівській Аравії.
1939-1945 роки
Друга світова війна. Контроль над родовищами нафти в Румунії, Закавказзі і на Близькому Сході був найважливішою частиною стратегії нафтозалежних країн.
1951 рік
Уперше в історії США нафта стала основним джерелом енергії, відтіснивши на друге місце вугілля.
1956 рік
Суецька криза. Після вторгнення англо-французьких військ у Єгипет світові ціни на нафту за короткий час виросли вдвічі.
1960 рік
У Багдаді (Ірак) утворена Організація держав - експортерів нафти (ОПЕК/OPEC). Її засновниками стали Іран, Ірак, Кувейт, Саудівська Аравія і Венесуела.
1971 рік
Перша міжнародна домовленість про погоджене підвищення цін на нафту. Лівія, Саудівська Аравія, Алжир і Ірак домовилися підняти ціни на нафту з $2,55 до $3,45 за барель.
1973 рік
Війська Сирії і Єгипту атакували Ізраїль. Він у свою чергу звернувся по допомогу до США. У відповідь арабські країни - експортери нафти, припинивши експорт, накрутили світові ціни з $2,9 до $11,65 за барель.
1979 рік
Низка політичних подій (ісламська революція в Ірані, прихід до влади Саддама Хусейна, напад Іраку на Іран) за два роки підняла ціни на нафту $13 до $34 за барель.
1981 рік
Країни ОПЕК знизили виробництво нафти приблизно на чверть у порівнянні з 1978 роком. Нафта подорожчала у два рази. Почасти кризу пом'якшила поява економічних автомобілів.
1986-1987 роки
"Танкерна війна" між Іраком і Іраном - напади авіації і військово-морських сил на нафтопромисли і танкери. США створили міжнародні сили з охорони комунікацій у Перській затоці.
1990 рік
Ірак захопив Кувейт. ООН ввела санкції проти Іраку. Світові ціни на нафту виросли вдвічі. За період з кінця липня до кінця серпня світові ціни на нафту піднялися з $16 за барель до $28. У вересні вони досягли $36.
1991 рік
Війська коаліції, утвореної 32 державами, розбили іракську армію та звільнили Кувейт. Відступаючи, іракці підпалили кувейтські нафтові свердловини. Після того як пожежі були погашені, світові ціни на нафту різко впали.
1993 рік
Уперше в історії США імпортували більше нафти, ніж добули.
1998 рік
Великомасштабна економічна криза в Азії. Світові ціни на нафту різко знизилися. Якщо в 1996 році середня ціна бареля нафти становила $20,29, в 1997-му - $18,68, то в 1998-му вона впала до $11.
2000 рік
Росія опустилася на третє місце за обсягами нафтовидобутку, уступивши першу і другу позиції Саудівській Аравії і США. Росія добула 9,1% світової нафти, Саудівська Аравія - 12%, США - 10%.
2002 рік
В 2002-му головним постачальником нафти в США стає Канада (1,9 млн барелів на день), що потіснила Саудівську Аравію. У десятку найбільших постачальників нафти в США входять лише дві країни Перської затоки - Саудівська Аравія (1,525 млн барелів) і Ірак (449 тис.).
2003 рік
США почали війну в Іраку. British Petroleum придбала 50% великої російської нафтової компанії THK. Світові ціни на нафту виросли до $30 за барель. Головні причини: війна в Іраку, страйк у Венесуелі, руйнівний ураган у Мексиканській затоці.
2004 рік
Ціни на нафту досягли $40 за барель через проблеми США в Іраку і збільшення споживання нафтопродуктів у Китаї, що вперше почав імпортувати нафту. У п'ятірку найбільших світових імпортерів нафти входять США, Японія, Південна Корея, Німеччина та Італія.
2005 рік
Середньосвітові ціни перевищують $50 за барель. Росія вводить експортне мито на нафту, прив'язану до світових цін, - улітку 2005 року мито досягає рекордного рівня, $136,2 за тонну.
2006 рік
Після заяв Ірану про продовження робіт над ядерною програмою ціна нафти виростає до $60 за барель.
2007 рік
Світовий попит на нафту за підсумками року виросте на 1,8% - до 86,4 млн барелів на добу. Ціна нафти перевищує $90 за барель. Уго Чавес, президент Венесуели (входить в ОПЕК, що контролює 35% світового нафтовидобутку), вважає, що нафта повинна коштувати близько $200 за барель.
За матеріалами Володимира Хом’якова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас