Запоріжжя ділить підвали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запоріжжя ділить підвали

Нерухомість
206
Сьогодні планувалося пікетування будівлі Запорізької міськради жителями житлових будинків, у яких депутати міськради збираються дозволити оренду підвальних приміщень приватним підприємцям.
Це питання збиралися розглянути депутати міськради на черговій сесії. Однак сесія в останній момент була перенесена на невизначений термін, і проблема залишилася невирішеною.
У грудні минулого року з ініціативи депутатів цієї фракції міськрада ухвалила рішення щодо того, що підвали, стіни, дахи та горища в запорізьких багатоповерхівках можна перебудовувати, лише діставши письмову згоду абсолютно всіх мешканців будинку.
Також відповідно до цього рішення, мешканці приватизованих квартир одержали можливість розпоряджатися і контролювати не тільки своє житло, але й підсобні приміщення будинків, зокрема, підвали. Це рішення могло поставити крапку в цілому ланцюзі скандальних історій з несумлінними орендарями підвалів, чиї безконтрольні дії можуть стати не тільки причиною руйнування будинків, але й привести до загибелі людей.
Однак на сесії міськради, що відбулась 13 лютого, апарат міськвиконкому запропонував депутатам скасувати прийняте ними ж місяць назад рішення, що включало розірвання шести договорів оренди і двох договорів купівлі-продажу підвалів, реконструкція в яких привела до руйнування житлових будинків. За словами керівника фракції "Запоріжжя - рідний край" Геннадія Рекалова, міськжитлуправління ігнорує і закон, і рішення, прийняте міською сесією в грудні, і ініціює його скасування.
На сьогодні один кв. м у підвалах запорізьких будинків коштує від $1,5 до 2 тис., а в Запоріжжі приватизовано 90% житла. За словами пана Рекалова, останнім часом почастішали випадки перепродажу підвалів. "Одержавши оренду, підприємець одержує право викупу. Це стало гарним бізнесом. Це корупційна привабливість підвальних приміщень", - сказав він.
У рішенні, прийнятому на грудневій сесії, говорилося і про розірвання договорів оренди та купівлі-продажу підвальних приміщень деяких будинків, які перебувають в аварійному стані. Однак, за словами Геннадія Рекалова, цей пункт був зігнорований апаратом міськвиконкому, і ремонти як проводилися без згоди мешканців, так і проводяться.
У міському управлінні житлового господарства, однак, стверджують, що з усіма порушниками будуть розірвані договори оренди. "Але не можна до всіх підприємців у цьому питанні ставитися огульно. Більшість із них уже вклала в ремонт підвалів по 100 тис. грн., вони змінюють комунікації, яким уже по 40-50 років. Місто одержує від оренди цих приміщень на рік до 20 млн. грн. у бюджет. Ці підвали не належать мешканцям, вони належать місту", - сказав заступник начальника житлового управління Олександр Сушко.
На наступній сесії міської ради по даному питанню буде прийматися остаточне рішення. Як стало відомо "i", підприємці, що орендують підвали, також збираються пікетувати будівлю мерії під час сесії, тільки на іншому боці барикад від мешканців.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас