В арсеналі методів боротьби за нерухомість утвердилась новинка - протестне голодування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В арсеналі методів боротьби за нерухомість утвердилась новинка - протестне голодування

Нерухомість
595
Влада - що законодавча, що виконавча - дотепер не в змозі створити зрозумілий, надійний і юридично "чистий" механізм запобігання і вирішення "будівельних" і земельних скандалів.
А раз так, то найбільші шанси у відстоюванні своїх прав у конфліктних ситуаціях одержують ті, хто зуміє організувати могутніший і більш резонансний тиск на органи влади. Тепер от, схоже, у моду починає входити голодування біля стін Секретаріату Президента.
Новатори і їх послідовники
Минуло лише пару тижнів відтоді, як закінчилася акція протесту, приєднана до голодування, яку влаштували потерпілі від афери "Еліта-Центр" під стінами Секретаріату Президента. Минула вона, у значній мірі, успішно, - проблемою, якою влади всіх рівнів роками фактично ігнорувала, обмежуючись дуже рідкими та малоконкретними заявами, раптом гаряче зацікавилися буквально всі: Президент, уряд, парламент, київська міська влада, політичні партії та окремі депутати. У лічені дні потерпілим наобіцяно більше і "твердіше", ніж за весь попередній час. Була створена спеціальна урядова комісія, що навіть почала щось робити.
Тепер на їх місце вже поспішають нові пікетники. Наприклад, інвестори так званих "Троєщинських Липок", які вклали свої кошти в будівництво двох будинків за адресою вул. Лаврухіна, 5, 6. Безтерміновий мітинг із оголошенням голодування під стінами Секретаріату Президента інвестори "Липок" обіцяли почати 15 лютого із самого ранку. Але - поки не почали.
Справа в тому, що, за словами члена ініціативної групи інвесторів Ганни Дейнеко напередодні, 14 лютого, пізно ввечері відбулася нарада, на якій були присутні як представники інвесторів, так і чиновники. А саме - перший заступник глави КМДА Анатолій Голубченко, начальник Головного управління внутрішньої політики Віктор Гончарук, перший заступник глави Деснянської РМА Юрій Булгаков. На цьому засіданні був запропонований попередній план дій з врегулювання ситуації з постраждалими інвесторами.
Нові обіцянки запобігли планованій акції, щоправда, не ясно - чи надовго. "На вулиці з вини Деснянської РМА, яка уклала договір на інвестування будівництва з підрядником ТОВ "Смартех-сістемз" і виступила гарантом будівництва будинків, виявилося близько 350 сімей. Нам коштувало великих зусиль переконати їх не починати акцію протесту цього разу", - розповідає інвестор Світлана Марценюк.
Віктор Гончарук зізнався, що проблема попередньої оцінки завершення будівництва та інвентаризації недобудованих будинків частково була вирішена лише днями, приблизно тоді ж Деснянська РМА була визнана повноправним учасником всієї ситуації і визнала свою відповідальність за те, що сталося. Але конкретний план завершення будівництва, обсяг будівельних робіт і необхідних коштів ще потрібно буде встановити.
Глава Деснянської РМА Юрій Захаричев, досягненнями райадміністрації вважає не тільки виграні суди та закріплені за інвесторами майнові права на квартири, але й відсутність необхідності інвесторам доплачувати за квартири. Він же озвучив цифру 62 млн. грн. - така сума, за попередніми оцінками, потрібна для завершення будівництва будинків на Лаврухіна, 5, 6.
Область освоює столичні технології
Естафету з пікетування Секретаріату Президента і голодування готові прийняти й жителі Київської області. Вони вимагають звернути увагу на свої біди - проблеми власників земельних паїв у Бориспільському районі, які піддалися рейдерській атаці. Як пояснюють селяни, ще в 1997 році на базі радгоспу "Бориспільський" було створено КСП "Бориспільське", членами якого стали близько тисячі чоловік. Але вже в наступному році КСП було оголошено банкрутом.
За словами адвоката, що представляє інтереси селян, Віктора Колбанцева, зроблено це було для того, щоб, зацікавлені особи одержали досить привабливі земельні ділянки у своє володіння. Приблизно така ж доля застала тисячі пайовиків у селах Гора, Щасливе, Проліски, Велика Олександрівка Бориспільського району Київської області. В результаті, пояснює Віктор Колбанцев, на руках у рейдерів опинились документи про право власності на земельні паї зазначених сіл. І зараз, розповідає глава КСП "Бориспільське" і громадської організації "Захист земель Київщини" Галина Бондаренко, на деяких ділянках загарбниками вже побудовані споруди комерційного призначення, наприклад, кафе.
Ще влітку в с. Щасливому було відкрите наметове містечко, що перебуває там донині, але вже 25 лютого пікетники обіцяють переміститися до будинку Секретаріату Президента, якщо правоохоронні органи не вживуть законних рішень щодо раніше поданих заяв про земельні злочини і не припинять переслідування громадян, які відстоюють свої інтереси. Якщо пікетувати Президентський Секретаріат все-таки прийдеться, пікетники обіцяють організувати кілька наметів для проживання людей, і близько півтора десятка голодувальників. Під час акції вимагати від Глави держави будуть виконання вимог Конституції щодо захисту прав власників, розбору того, "хто кого кришує", а також роздачі розпоряджень конкретним особам із вказівкою конкретних дій і термінів щодо наведення порядку в зазначеному питанні.
А табачок - нарізно
Цікавим є ставлення різних груп пікетників до питання об'єднання своїх зусиль із іншими людьми, які опинились в подібній ситуації. Як пояснює інвестор "Троєщинських липок" Віктор Кашпур, в об'єднанні приватних інвесторів сенсу немає - у кожному випадку проблема особлива та вимагає індивідуального підходу, тому вирішення однієї ситуації навряд чи допоможе інвесторам в іншій. Поєднуватися інвестори будинків на Лаврухіна, 5, 6 не пробували ні з ким. Ні з іншими інвесторами "Троєщинських Липок" (будинок, що будується компанією "Галичинабуд"), ні із громадською організацією "Асоціація приватних інвесторів і власників", створеною з ініціативи інвесторів не менш проблемних "Дніпровських веж" на тій же Троєщині і, що об'єднала у своїх лавах інвесторів ще декількох проблемних об'єктів. Хоча були і звернення інших потерпілих, і проводилося деяке співробітництво з Асоціацією, але далі розмов справа не пішла.
У той же час жителі Бориспільського району заявляють, що вони активно співробітничають із іншими потерпілими від рейдерства селянами в Київській області. "Зараз до нас готові приєднатися жителі Броварів, Обухова, Святошина та інших регіонів Київщини, де існують схожі на нашу проблеми", - запевняє Віктор Колбанцев.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас