НБУ зміцнює гривню на словах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зміцнює гривню на словах

Валюта
1947
Керівництво Нацбанку знову заговорило про ревальвацію гривні. Учора глава Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що для цього існують достатні підстави, зокрема приплив валюти з початку року не знизився.
За словами банкірів уже найближчим часом можна чекати зміцнення курсу гривні 4,8-4,9 грн/$.
Голова Національного банку Володимир Стельмах учора заявив журналістам про наявність передумов для проведення ревальвації гривні. "Існують підстави для посилення гривні", - сказав він.
Глава НБУ підкреслив, що однією із причин цього є збереження значних валютних надходжень в Україну, а продажі Нацбанком доларів на міжбанківському валютному ринку не свідчать про відхід НБУ від планів зміцнити гривню. У січні Нацбанк продав на міжбанку $408,9 млн. У цьому місяці регулятор продавав валюту 6, 8 і 11 лютого (обсяги невідомі). Але в Нацбанку заявили, що незважаючи на продаж доларів, вони на ринку більше викупили валюти, ніж продали банкам. "Сальдо наших інтервенцій на міжбанку позитивне", - повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
Уперше Володимир Стельмах заявив про намір зміцнити гривню до 4,9 грн/$ восени минулого року. Після цього, банки почали активно продавати вільну валюту, збільшували гривневе кредитування і стали відмовляти підприємствам у валютних позиках. А голова ради НБУ Петро Порошенко запропонував розширити в 2008 році курсовий коридор з нинішніх 4,95-5,25 грн/$.
Банкіри вважають, що ревальвація можлива при досягненні "стабільного перевищення" пропозиції долара над попитом. "Якщо раніше курс на міжбанку перевищував 5,06-5,07 грн/$, то за останній тиждень він знизився до 5,03-5,04 грн/$. Коли він досягне 5,00 грн/$ і протримається так кілька днів, Нацбанк спокійно може оголосити про продаж за курсом 5,00 грн/$ або 4,95 грн/$, - пояснює директор департаменту фінансових ринків банку "Фінанси та Кредит" Дмитро Войтенко. - За нашими прогнозами, це відбудеться в березні". Для зміни обмінного курсу досить політичної волі НБУ і наміру знизити інфляцію. "Проведення ревальвації могло б стати дієвим кроком до збільшення імпорту та привести до задоволення попиту на продукцію, зменшуючи інфляцію", - вважає начальник казначейства банку "Надра" Сергій Пономаренко.
На думку директора казначейства Укргазбанку Андрія Пономарьова, уряд буде ініціювати ревальвацію після проведення розрахунків з Росією за газ. "Тоді для зміцнення буде ідеальний час", - упевнений він. Втім, за словами Сергія Пономаренка, одна лише ревальвація не дозволить значно вплинути на збільшення цін і вимагатиме інших монетарних і адміністративних механізмів.
Втім, банкіри впевнені, що заява глави НБУ вже сьогодні може змінити ситуацію на міжбанку. "Одного слова Володимира Стельмаха досить, щоб з'явився ефект снігової лавини, - говорить Андрій Пономарьов. - Ті, хто має валюту, будуть прагнути її продати, а кому вона потрібна - намагатися відкласти попит". Збільшенню пропозиції валюти на ринку сприяє й постанова НБУ, що вступила 14 лютого в дію, яка змушує банки знижувати розриви в термінах залучення і розміщення коштів і значно збільшувати капіталізацію, щоб не втратити темпів приросту активів. Іноземним банкам для цього необхідно буде переводити в країну більше валюти і продавати її на міжбанку.
Нацбанк може змінити свою валютну політику вже навесні, ревальвувавши на міжбанку гривню на 3-5% - до 4,8-4,9 грн/$, але офіційний курс відразу не змінить, вважають банкіри. За словами Пономарьова, початок відходу від фіксації курсу, який з весни 2005 року становив 5,05 грн/$, дозволить підготуватися до переходу через півроку від прив'язки гривні до долара до "кошика валют".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас