Дубина рятує своє господарство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубина рятує своє господарство

Енергетика
312
У розпорядження "Дела" потрапив план запобігання банкрутству НАК "Нафтогаз України". Новий топ-менеджмент компанії на чолі з Олегом Дубиною пропонує уряду низку заходів, завдяки яким грошові надходження НАК цього року виростуть на 13 мільярдів гривень.
Це відбудеться в першу чергу за рахунок споживачів газу. Для населення вартість палива в 2008 році може вирости на 35%, а для промислових підприємств - на 68 гривень за кожну тисячу кубометрів.
Остаточне рішення у цьому питанні буде приймати уряд.
Для свого порятунку НАК "Нафтогаз України" також пропонує скасувати диференціацію цін на "блакитне паливо" для населення залежно від обсягів споживання газу. При цьому від Нацкомісії регулювання електроенергетики очікують підвищення граничної вартості газу для населення на 35%. Тобто якщо зараз ця цифра становить 504 гривні, то у випадку, якщо Кабмін схвалить пропозиції НАК, ця планка підніметься до 680 гривень. І це не межа - газ може подорожчати ще більше, якщо НКРЕ перегляне рівень тарифів на його транспортування і постачання.
Лікування "Нафтогазу" торкнеться і промислових споживачів. Пропозиції НАК передбачають повернення до схеми, коли підприємствам продавала газ держкомпанія, а не "УкрГаз-Енерго". В 2008 році "Нафтогаз" планує поставити промисловцям 27 мільярдів кубометрів палива.
При цьому передбачається встановити підвищену ціну реалізації газу для промислових підприємств "окремих секторів економіки", щоб середня вартість палива зросла на 68 гривень. У той же час ціна імпортного газу залишиться на рівні 179,5 долара за тисячу кубометрів. Таким чином, "Нафтогаз" планує одержувати додатково 2,3 мільярди гривень на рік.
Скарбниця допоможе "Нафтогазу"
Також НАК розраховує і на підтримку держбюджету. Цього року сума компенсації за реалізацію газу теплокомуненерго становить 4,3 мільярди гривень. "Нафтогаз" наполягає на збільшенні цієї цифри на 0,58 мільярда.
При тому що теплокомуненерго буде реалізовано не 9,2 мільярди кубометрів газу (як розраховано в бюджеті), а 10,6. "Пропозиції щодо скорочення дефіциту коштів апарата НАК "Нафтогаз України" в 2008 році" будуть розглянуті на спеціальному засіданні РНБО, запланованому на березень. Перше засідання з питань фінансового стану держкомпанії президент Віктор Ющенко провів два тижні тому. Однак члени Радбезу вирішили обговорити це питання повторно.
Останнє слово за Кабміном
Крім того, НАК вимагає від держави відшкодування збитків від реалізації газу українським споживачам. Відповідно до документа, у першому півріччі 2006 року вони перевищили 4 мільярди гривень. Поки що "Нафтогаз" виставив рахунок не на всю суму, а тільки на 3,5 мільярди. Представники "Нафтогазу" офіційно підтверджують, що план оздоровлення компанії незабаром буде представлений на розгляд Кабміну. У той же час у компанії відзначають, що деякі фінансові показники є не остаточними.
У випадку ухвалення рішення про підвищення цін на реалізацію газу "Нафтогаз" планує залучити кредити, щоб рефінансувати заборгованість по вже існуючих договорах.
Опитані експерти схиляються до думки, що не всі пропозиції "Нафтогазу" можуть бути підтримані владою. "Можна виходити з якими завгодно планами, однак тільки після указу президента вони будуть мати силу", - говорить керівник Національного газового союзу України Іван Дяк.
У той же час прес-секретар екс-міністра палива та енергетики Юрія Бойка Костянтин Бородін стверджує, що до збільшення цін на паливо "Нафтогаз" підвів уряд, що збільшив податковий тиск на компанію на 2 мільярди гривень.
Семен Рибченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас