Пинзеник: Уповільнення зростання економіки України в січні має статистичні причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Уповільнення зростання економіки України в січні має статистичні причини

Казна та Політика
301
Уповільнення темпів зростання ВВП України в січні 2008 року до 4,9% багато в чому пов'язане з особливостями статистичного розрахунку цього показника, а також боротьбою уряду з тіньовими податковими схемами, заявив журналістам міністр фінансів Віктор Пинзеник у понеділок.
"Одна із причин (уповільнення зростання ВВП - ред.) - викривлення в базі розрахунків і корекція по позиції "чисті податки", тому що ми закрили "податковий дерибан", - сказав він.
За його словами, істотний вплив на розрахунок показника зростання ВВП зробила затримка з оформленням контрактів за спожитий природний газ.
В.Пинзеник відзначив, що в січні 2008 року промисловість України прискорила темпи зростання до 5,7% у порівнянні з 5,5% у грудні минулого року, що свідчить про нормальну ситуацію в економіці.
У той же час міністр фінансів підкреслив, що певний негативний вплив на показник зростання ВВП могли зробити заходи уряду і Національного банку з боротьби з інфляцією, що в цей час є першочерговим завданням.
Він також нагадав про високу базу для порівняння, сформовану в січні минулого року. В.Пинзеник додав, що потім в 2007 році темпи зростання сповільнювалися, що створює гарні передумови для виконання запланованого на цей рік зростання ВВП на рівні 6,8%.
Як повідомлялося, реальний ВВП в Україні в 2007 році зріс на 7,3%, його зростання в 2006 році також склало 7,3%.
Держбюджет на 2008 рік заснований на прогнозі інфляції на рівні 9,6% при зростанні реального ВВП - 6,8%. У той же час уряду доручено підготувати зміни в держбюджет на поточний рік, які повинні бути внесені у Верховну Раду до 1 березня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас