У Мінекономіки підраховують прибутки від вступу України до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономіки підраховують прибутки від вступу України до СОТ

Казна та Політика
243
Міністр економіки України Богдан Данилишин запевняє, що вступ до Світової організації торгівлі дасть можливість підсилити позиції України на експортних ринках.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі Кабінету міністрів.
За словами Данилишина, міжнародна торгівля сільськогосподарською продукцією в рамках СОТ регулюється єдиною Угодою про сільське господарство. Він відзначив, що цією Угодою передбачено переведення всіх нетарифних бар'єрів щодо імпорту сільськогосподарської продукції в тарифи і визначення їхньої верхньої межі, поступове зниження імпортних тарифів, а також скорочення внутрішніх і експортних субсидій для сільгосппродукції. "Країни, що приєднуються до СОТ, беруть на себе певні зобов'язання щодо державної підтримки сільського господарства; доступу на ринок сільськогосподарських і продовольчих товарів; санітарних і фітосанітарних заходів, експортної конкуренції в сільськогосподарській і продовольчій торгівлі", - сказав міністр економіки.
За словами Данилишина, це вимагає певного ринкового реформування аграрного сектора і лібералізації доступу до ринків аграрної та харчової продукції. "Вступ до СОТ дасть можливість підсилити наші позиції на експортних ринках", - переконаний міністр економіки. За його словами, відповідно до досліджень провідних спеціалістів, у результаті вступу до СОТ сукупний випуск у секторі сільського господарства збільшиться на 2% у довгостроковому періоді. При цьому очікується, що поліпшення доступу на ринки приведе до істотного збільшення експорту (+ 43,5%).
У той же час, відзначив Данилишин, вступ України до СОТ приведе до зменшення окремих ставок тарифу на імпорт. За словами міністра, відповідно до тарифних зобов'язань, середньоарифметична ставка ввізного мита на сільськогосподарську продукцію зменшиться з 13,84% до 11,16%. "Оскільки цінова різниця між світовими цінами і цінами вітчизняного виробника зменшується, Україна буде залишатися нетто-експортером основних сільськогосподарських товарів", - сказав він.
Данилишин також відзначив, що Україні прийдеться реструктуризувати допомогу сектора відповідно до умов СОТ, що відбувається вже зараз. За його словами, сьогодні державна аграрна політика повинна концентруватися на підвищенні конкурентоспроможності аграрного сектора, забезпеченні якості та безпеки продуктів харчування і сприянні охороні навколишнього середовища.
Крім того, міністр економіки назвав основні напрямки реформування політики в сфері сільського господарства. Серед них, зокрема, відділення підтримки сільськогосподарських виробників від підтримки розвитку сільських територій і перехід від виробничих субсидій до незалежного від обсягів і типу виробництва прямих платежів. "За умов певного реформування механізму надання державної підтримки Україна буде мати достатні можливості для захисту вітчизняного агропромислового комплексу в умовах членства у СОТ", - відзначив Данилишин.
Керівник економічного відомства вважає, що обов'язковим питанням переговорного процесу щодо вступу до СОТ, без урегулювання якого неможливо завершити роботу з консолідації зобов'язань країни, є узгодження граничного рівня сукупного виміру підтримки сільського господарства (СІП). Він відзначив, що відповідно до Угоди про сільське господарство, внутрішня цінова підтримка сільського господарства, або так звані заходи "жовтої скриньки", повинна бути скорочена протягом п'яти років на 20% у порівнянні з базовим періодом. "Завдяки своїй компромісній позиції на переговорах, Україна після вступу до СОТ не зобов'язана скорочувати погоджений рівень СІП, що дає додаткову перевагу агропромисловому сектору", - відмітив Данилишин.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас