Süddeutsche Zeitung: Україна повинна підготуватися до суворої реальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Süddeutsche Zeitung: Україна повинна підготуватися до суворої реальності

Енергетика
952
Буквально в останню хвилину, незадовго до закінчення терміну газпромівського ультиматуму, Росія та Україна змогли врегулювати суперечку.
Президенти обох країн дійшли згоди, що Україна погасить свою заборгованість перед "Газпромом" і морально приготується до підвищення цін на імпортований газ.
Це досить суворий варіант для України, але в остаточному підсумку, це - крок у вірному напрямку. Штучно підтримувані на невисокому рівні ціни на сировину для деяких країн із числа колишніх радянських республік насправді або є непрямою субвенцією застарілої важкої промисловості, як у випадку з Україною, або підтримують автократичні режими, як це в Білорусії, або заохочують бездумне та марнотратне ставлення до ресурсів у самій Росії. І сьогодні в цій країні внутрішня температура приміщень, як і в радянські часи, регулюється переважно за рахунок відкритих вікон. Ощадливе ставлення до енергії вважається тут західною примхою.
Досить своєчасною виявилася і друга частина угоди між Москвою та Києвом. Український концерн "Нафтогаз" і російський "Газпром" у майбутньому планують вести бізнес, не удаючись до послуг посередників, таких як "РосУкрЕнерго". На цьому наполягло українське керівництво.
Від цієї сумнівної посередницької компанії не було користі ні для України, ні для Росії, тому що за нею ховалися багаті підприємці, що цураються широкої громадськості. Тепер ці бізнесмени з офшорної фірми, штаб-квартира якої перебуває у Швейцарії, позбудуться своїх мільйонів. Невелике лихо.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас