Україна почала качати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна почала качати гроші

Енергетика
384
Не виключено, що Росія спробує обміняти частину боргу на частку в українських газорозподільних активах. Володимир Путін дав зрозуміти, що в активах "Газпром" зацікавлений більше, ніж у грошах.
Україна почала погашення боргу перед Росією. Як і обіцяла українська сторона, у четвер була виплачена частина заборгованості за газ. Прес-служба Віктора Ющенка повідомила, що сума перерахованих коштів становить понад 500 млн гривні ($100 млн). При цьому підкреслюється, що це заборгованість, що документально підтверджена, станом на 1 листопада минулого року.
Після недавніх переговорів з Володимиром Путіним, Ющенко заявив, що Україна готова погасити заборгованість за минулий рік, причому по торішній же ціні ($130 за тисячу кубометрів), однак поки незрозуміло, як вирішиться питання із претензіями, які пред'являє Україні "Газпром". Раніше монополія заявила, що через недопоставки середньоазіатського газу в Україну протягом листопада - грудня 2007 року і січня 2008 року поставлявся російський газ (чверть від загального обсягу поставок).
А російський газ значно дорожчий: якщо ціна тисячі кубометрів із Середньої Азії торік становила $130 (у поточному - $179,5), то тисяча кубометрів з Росії коштує вже $314. Виходячи із цього, монополія нарахувала Україні $1,5 млрд боргу. Причому, як розповіли "Газеті.Ru" в "Газпромі", ця цифра ще не остаточна, саме зараз вона уточнюється, і, можливо, сума претензій виросте.
"Крім того, - говорять в "Газпромі", - поки незрозуміло, за якими саме претензіях Україна буде платити, а за якими - ні, це питання усе ще вирішується".
Нагадаємо, що днями голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина заявив, що наявність російського газу в загальних обсягах поставок ще не доведена. "Доведуть, що це російський газ, - заплатимо, - сказав Дубина. - Не доведуть, - не заплатимо".
Заміна "РосУкрЕнерго"
За підсумками переговорів 12 лютого між "Газпромом" і представниками України було ухвалено рішення про усунення посередника в особі "РосУкрЕнерго" і створення нових компаній. Аналітики вважають, що "Газпром" у питанні боргу може піти на поступки Україні. Навіть після того, що російська сторона погодилася на усунення компанії-посередника "РосУкрЕнерго", як того вимагала прем'єр України Юлія Тимошенко.
Правда, Володимир Путін заявив, що не вважає останні домовленості з Україною поступками з боку Росії. За його словами, заповнення Росією відсутньої частини газової сировини для України - це аж ніяк не поступки, а знак доброї волі. Торкаючись питання схеми посередництва в російсько-українських газових поставках, Путін у четвер нагадав, що "РосУкрЕнерго" була створена саме з ініціативи української сторони. І хто "був у посередниках" від України "ми навіть не знали". "Десь торік почали з'являтися, миготіти якісь прізвища. Я вперше почув про існування цих людей у природі, і в принципі це не наша справа, це визначила українська сторона, - заявив російський президент. - Тепер Україна хоче від них позбутися. Слава богу, на здоров'я. Ми готові створити нові підприємства, з такою же нашою участю 50%. Ми не проти, я не вважаю, що це якісь поступки".
Зараз, після переговорів двох президентів, для російської сторони головне - домогтися одержання всієї суми боргу. "Предмет суперечки - це розмір боргу, що українська сторона намагається заперечити, тому делегація України буде чіплятися до всіх дріб'язків по документах, - вважає заступник гендиректора Центру політичних технологій Сергій Михєєв. - "Газпром" може піти на поступки в плані поступових виплат, але загальний обсяг боргу йому важливо зберегти".
Однак є й інша точка зору. Під тиском Заходу "Газпром" може піти і на більш серйозні поступки. "Думаю, усунення "РосУкрЕнерго", - не остання поступка "Газпрому", - вважає експерт Центру політичної кон'юнктури Олександр Шатілов. - Не виключаю того, що монополія може частково реструктуризувати український борг. Причина такої зговірливості - майбутні президентські вибори. Справа в тому, що вже зараз США і деякі європейські країни висловлюють сумніви в легітимності передвиборних процесів Росії. Тому будь-яка зміна існуючого стану речей може викликати загострення відносин.
А зрив газових поставок у Європу саме і може стати таким приводом, що прекрасно розуміє Україна".
Але найцікавіша заява пролунала від російського президента. Його слова наштовхують на думку, що на переговорах "Газпром" може зажадати від України аж ніяк не грошей. "Газпром" набагато більше потребує обміну активами із закордонними партнерами, ніж залучення коштів, - заявив Володимир Путін на прес-конференції в четвер. - Дайте нам адекватні активи в себе. Гроші вже нікому не потрібні, ці папірці. Це чесна і відкрита наша позиція". Путин підкреслив, що "Газпром" вимагає тільки рівноправного співробітництва.
Втім, експерти вважають, що якщо "Газпром" і одержить які-небудь українські активи, відбудеться це не сьогодні і не завтра. "У середньостроковій перспективі обміну частини боргу на українські газорозподільні активи не відбудеться. Україна, а вірніше, Юлія Тимошенко, до цього не готова. Це виб'є в неї основний важіль тиску на Росію, - вважає експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. - Однак Тимошенко не вічна, і надалі варіант експансії "Газпрому" в Україну цілком можливий".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас